Nu svärmar granbarkborren

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Mattias Sparf, Skogsstyrelsen.
Vårvärmen har fått granbarkborren att börja svärma i större delen av landet. Det visar riklig fångst i övervakningsfällor.

Flera tusen insekter har fångats i fällorna som ingår i Skogsstyrelsens och skogsbrukets svärmningsövervakning.  Risken är stor för skador på skog i redan hårt drabbade områden.

Annons
Annons

– Med över tiotusen granbarkborrar i flera fällor kan vi konstatera att årets huvudsvärmning är i gång. Vi har också kunnat konstatera att stående skog redan börjat angripas, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre, i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.

Mest aktiva är  nu granbarkborrarna i södra Sverige men stora fångster har även gjorts så långt norrut som i Torpshammari Västernorrland. Störst är svärmningen i östra Götaland och Sveland med toppnoteringar i Örebro och Nykvarn. Där har fällorna fångat 23 000 respektive 17 000 granbarkborrar den senaste veckan.

Alla skogsägare som har granskog i de berörda områdena uppmanas nu att kontrollera sin skog minst var fjärde vecka fram till och med augusti.

Sedan den extremt torra sommaren 2018 har cirka 27 miljoner kubikmeter granskog dödats av granbarkborren. Skogsstyrelsens bedömning är att det kostat skogsägarna 12 miljarder i förlorat virkesvärde. Även i år väntas stora skador, särskilt om det blir en varm och torr sommar,  varnar parterna bakom svärmningsövervakningen.

– Det är viktigt att upptäcka de nya angreppen tidigt eftersom det är då du kan rädda det mesta av virkesvärdet och bromsa fortsatta angrepp i skogen. Ha extra koll på granar som står i hyggeskanter och där du eventuellt har haft angrepp tidigare år, eftersom risken för nya skador är störst där, säger Henrik Holmberg, skötsel- och entreprenörsutvecklare hos Södra.

Skogsstyrelsens tabell län för län

Så syns angreppen
De tidiga angreppen av granbarkborre kan vara svåra att upptäcka eftersom granen fortfarande ser frisk ut på håll. Men om du går nära en angripen gran ser du oftast
 • Brunt borrmjöl runt trädets fot, i barkfickor och i spindelväv. Efter regn är det dock svårare att se borrmjölet eftersom det kan ha sköljts bort.
 • Små ingångshål i barken där granbarkborren borrat sig in.
 • Kåda som droppat på barken (granens sätt att försvara sig).
 • Gröna barr på marken runt granen (kommer oftast lite senare på sommaren)
Källa: Skogsstyrelsen
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons