Nu släpps digitala skogslektioner

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Den här VR-skogen, filmad i Söderåsens nationalpark, finns i läromedlet Skogslektioner.
Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.

Idag öppnas webbplatsen skogslektioner.se. Där nås läromedlet som omfattar totalt 24 lektioner och vänder sig till årskurs 4-6. Det är fyllt med fakta, filmer, interaktiva uppgifter och övningar.  

Annons
Annons

Lektionerna ryms under sex olika teman som exempelvis skogen och klimatet, människorna och skogen och upplevelser i skogen. Lektionerna  kan användas inom de flesta ämnen, som exempelvis NO, SO, matte och svenska.

En som testat läromedlet är läraren Per-Owe Saleryd tillsammans med sina elever i Örslösa skola i Lidköping.

”Det har varit jättekul att testa ett nytt digital material. Jag använder det som en stomme i undervisningen som jag kan brodera ut själv”, säger han i en film på youtube om läromedlet.

Örslösa skola har förmånen att kunna varva klassrumsundervisning med lektioner ute i en verklig skog. Men tanken är att göra det enkelt och kul att jobba med skogen som tema även om man inte har en skog runt knuten.

”Skogen är ett så bra hållbarhetstema. Det rymmer såväl ekonomiska och ekologiska som sociala perspektiv på hållbarhet”, säger Theresa von Hofsten som är projektledare för Skogslektioner hos Skogen i Skolan.

Skogen har också annan viktig uppgift, menar hon.

”Skogen är så bra för den får oss att känna hopp och tänka långsiktigt. Det behöver vi ge den kommande generationen, en känsla av hopp och meningsfullhet”.

Lektionerna är kopplade till läroplanen och de globala målen.

Om Skogen i Skolan: Ett rikstäckande samarbete mellan skogens intressenter det vill säga myndigheter, universitet, organisationer och näringsliv. Syftet är att sprida kunskap om skogen till elever och deras lärare. Skogen i Skolan har funnits sedan 1973.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons