Nu ska sågspånsolja bli bensin

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Setra.
Framställning av bioolja från sågspån tar nästa steg. Nu ska tusentals ton olja processas till bensin.
Förnybar bensin är mer komplext att framställa är förnybar diesel och har därför inte kommit lika långt i utvecklingen. Men under september-oktober väntas alltså produktionen av bensin från sågspån komma igång, uppger Setra i ett pressmeddelande.
Det är företaget Pyrocell, som ägs av Preem och Setra, som ska använda 25 000 ton pyrolysolja per år för att framställa bensin. Processen görs av sågspån från Setra Kastets sågverk i Gävle på Preems raffinaderi i Lysekil. 

 

Annons
Annons

– Pyrocells spännande resa med att producera en helt ny produkt från stubben i skogen till tanken i bilen fortsätter. Det är oerhört inspirerande att vår satsning kan bidra till att uppfylla målet om fossilfria transporter i Sverige till 2030, säger Pontus Friberg, ordförande i Pyrocell.
Pyrocells årliga produktionen på 25 000 ton pyrolysolja per år motsvarar 15 000 personbilars årliga bränsleförbrukning. 
 
Om Pyrolys
Pyrolys är en process där ett ämne snabbt hettas upp till en hög temperatur så att det fasta materialet förångas och kan kondenseras till en vätska. Genom pyrolys kan restprodukter från skogen så som grenar, rötter, toppar och sågspån omvandlas till en olja som sedan kan raffineras till förnybar bensin och diesel. Källa: Setra.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Forskningssatsning på barrblandskog

  Klimatförändringarna gör att det behövs ett större inslag av tall i granskogen. Det anser Södra som finansierar en doktorandtjänst om barrblandskogar tillsammans med SLU.
 • Annons
 • Brandberedskap stärks med fler helikoptrar

  Kategorier: skogsbränder, brandflyg, MSB
  Sedan i onsdags är fyra flygplan och tio helikoptrar i beredskap för att släcka bränder i Norrland som drabbats särskilt hårt. Nu ökar brandrisken även på annat håll och fler helikoptrar sätts i beredskap.
 • Så ska självverksamma jobba säkrare

  Skogsägarnas forskningsfond ger 1,3 miljoner till ett projekt som ska utveckla metoder och säkerhet för självverksamma skogsägare.
 • Annons
 • "Vi känner försmak av en grön supercykel"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Carl Olén
  Dryga tusenlappen per kubiken grantimmer kan bli det nya normala. Det finns tecken på det, skriver Carl Olén, Skogsfond Baltikum, i sin krönika.
 • Trävaror ger Södra ett jättelyft

  Södra visar ett urstarkt första halvår. Resultatet steg med en bra bit över 300 procent jämfört med samma period i fjol.
 • Annons