Nu ska sågspånsolja bli bensin

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Setra.
Framställning av bioolja från sågspån tar nästa steg. Nu ska tusentals ton olja processas till bensin.
Förnybar bensin är mer komplext att framställa är förnybar diesel och har därför inte kommit lika långt i utvecklingen. Men under september-oktober väntas alltså produktionen av bensin från sågspån komma igång, uppger Setra i ett pressmeddelande.
Det är företaget Pyrocell, som ägs av Preem och Setra, som ska använda 25 000 ton pyrolysolja per år för att framställa bensin. Processen görs av sågspån från Setra Kastets sågverk i Gävle på Preems raffinaderi i Lysekil. 

 

Annons
Annons

– Pyrocells spännande resa med att producera en helt ny produkt från stubben i skogen till tanken i bilen fortsätter. Det är oerhört inspirerande att vår satsning kan bidra till att uppfylla målet om fossilfria transporter i Sverige till 2030, säger Pontus Friberg, ordförande i Pyrocell.
Pyrocells årliga produktionen på 25 000 ton pyrolysolja per år motsvarar 15 000 personbilars årliga bränsleförbrukning. 
 
Om Pyrolys
Pyrolys är en process där ett ämne snabbt hettas upp till en hög temperatur så att det fasta materialet förångas och kan kondenseras till en vätska. Genom pyrolys kan restprodukter från skogen så som grenar, rötter, toppar och sågspån omvandlas till en olja som sedan kan raffineras till förnybar bensin och diesel. Källa: Setra.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons