Nu ska hela skogens historia berättas

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
KVINNOHISTORIA. Rejäla karlar i rutiga skjortor utvecklade skogsbruket under perioden 1880 till 1950 – men inte ensamma. Kvinnornas roll var viktig, men har varit undanskymd. Hittills.

Forskningsprojektet Skogsbrukets glömda hjältar vill lyfta fram de kvinnor som har fått en alltför undanskymd roll i berättelsen om skogsbrukets historia.
– Som forskare är det min skyldighet att bidra till en mer balanserad och korrekt historieskrivning, säger Lars Östlund, professor i skogshistoria vid SLU. 
Det betyder bland annat att bilden av skogsarbetaren som en man måste kompletteras av till exempel kockornas erfarenheter medan de som var med ännu kan berätta.

Annons
Annons

Projektet finansieras av Skogssällskapet och drivs främst av Lars Östlund tillsammans med Anna Maria Rautio och Alexander Öbom på Skogsmuseet i Lycksele. Intresset utifrån har varit stort, bland annat från medier, vilket glädjer dem.
– Kvinnorna som läser här vid skogsfakulteten på SLU ser väldigt många män, både historiskt och idag, inom skogsvärlden. Men många kvinnor har aktivt arbetat med skog under perioden fram till 1950.

Kocka vid spisen i en skogsarbetarkojaKocka vid spisen i en skogsarbetarkoja, i tjänst för Bergvik & Ala Nya AB Risbergssjön i Hälsingland. Foto: Skogsbiblioteket/SLUNu får dessa glömda hjältar en mer rättvis beskrivning och kan ge inspiration och identifikation till nya skogsarbetare, kvinnor på skogsutbildningar och kvinnliga skogsägare.
– Det var vanligt att kvinnorna under det industriella skogsbrukets framväxt tog hand om små­bruket när mannen jobbade i skogen. På så sätt var utvecklingen beroende av kvinnoarbete. Kvinnor har också själva arbetat som skogsarbetare, och framför allt fanns kockorna med ansvar för matlagning och ekonomi i skogsarbetarkojorna.
Där ligger fokus för projektet. Kockorna i norra Sverige ges genom forskningen en rättmätig plats i historieskrivningen och en möjlighet att berätta om vardag och ansvar i skogen.
– Vi arbetar med intervjuer av de kockor som i dag är runt åttio-nittio år och fortfarande minns och kan berätta. Det finns även dokument som dagböcker, ekonomiska redovisningar från skogskojorna, kursmaterial för kockorna och foton, berättar Lars Östlund. Det dyker hela tiden upp nya tips på källor och personer att intervjua och det tas tacksamt emot.

Historia är ett brett ämne som lockar många, och Lars Östlund hoppas på intresse från olika håll, inte bara från skogsnäringen. Projektet löper på även under nästa år och ska så småningom resultera i en utställning. Vetenskapliga artiklar publiceras utifrån intervjuerna och kanske hinner man sammanställa material till en bok.

Varför heter inte projektet Skogsbrukets glömda hjältinnor?
– Hjältinna för tanken till överstinna och postmästarinna och … Det låter lite konstigt, anser jag. Vi har valt att använda det könsneutrala ordet hjälte. Att man sedan upptäcker att det inte ­handlar om män – det tycker jag är bra, avslutar Lars Östlund.
Det blir kanske en tankevändare för fler än rutskjortorna i skogen.  

MINNS DU? BERÄTTA!
Känner du en kvinnlig skogsarbetare, aktiv före 1950? Är du barn till en kocka? Eller har du andra tips om intervjupersoner och källor? Välkommen att höra av dig till Lars Östlund på SLU, lars [dot] ostlund [at] slu [dot] se, 070-511 12 99

SKOGEN 6-7/2017

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons