Fel tänk, Lennart Svensson. Att gömma sig bakom ord som biologiskt mångfald,, artskyddsförordningen med mera, är ju bara ett sätt att motivera ytterligare konstiga påfund inom svenskt skogsbruk. Högstubbar, kulturstubbar – vad kommer härnäst??
Stora delar av Götaland, och nu även Svealand, är nu förklarade riskzoner för stark spridning av granbarkborrar. Projektet STOPPA BORRARNA har startats med syfte att ha en gemensam syn på hur man bör samarbeta mellan olika intressenter i skogsbruket. Ett exempel är att volymen insektsfarlig ved per ha som får finnas sänkts från 5 m3 till 3 m3 /ha.
Här i Värmland har vi otaliga exempel på skapade högstubbar eller kulturstubbar som lämnats vid slutavverkning. Har själv sett upp till 120-130 stycken/ha. Med ganska enkel matematik kan man räkna ut att detta motsvarar cirka 75 stycken normaltimmerstockar och en volym av på cirka 16-18 m3f /ha.
Dessutom behöver inte bin dessa stubbar för överlevnad. Dom vill ha pollen och nektar på fuktiga, sandiga rismarker och kulturmarker. På grund av vinterns stormhärjningar har vi för närvarande hundratusentals kubikmeter med insektsfarlig ved ( vindfällen av gran) liggande i våra skogar.
Nu räcker det med död ved för ett bra tag framöver. Ett gigantiskt arbete ligger nu framför oss att tillvarata dessa vindfällen, men det kommer säkert att finnas tillräckligt med död ved kvar ändå.
PAUSA med omedelbar verkan att lämna högstubbar och kulturstubbar vilka gynnar både 6-tandad, 8-tandard granbarkborre samt även randiga vedborren.
BJÖRN SÄRNMARK
Pensionerad skogvaktare som var med på 70-80-talet, skogsbrukare och turistföretagare.