"Nu räcker det med död ved i skogen”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
SKOGENdebatt. Här finns kvarlämnade högstubbar motsvarande 75 normaltimmerstockar per hektar. Nu räcker det med död ved,  skriver Björn Särnmark i en replik.


Fel tänk, Lennart Svensson. Att gömma sig bakom ord som biologiskt mångfald,, artskyddsförordningen med mera, är ju bara ett sätt att motivera ytterligare konstiga påfund inom svenskt skogsbruk. Högstubbar, kulturstubbar – vad kommer härnäst??

Annons
Annons

Stora delar av Götaland, och nu även Svealand, är nu förklarade riskzoner för stark spridning av granbarkborrar. Projektet STOPPA BORRARNA har startats med syfte att ha en gemensam syn på hur man bör samarbeta mellan olika intressenter i skogsbruket. Ett exempel är att volymen insektsfarlig ved per ha som får finnas sänkts från 5 m3 till 3 m3 /ha.

Här i Värmland har vi otaliga exempel på skapade högstubbar eller kulturstubbar som lämnats vid slutavverkning. Har själv sett upp till 120-130 stycken/ha. Med ganska enkel matematik kan man räkna ut att detta motsvarar cirka 75 stycken normaltimmerstockar och en volym av på cirka 16-18 m3f /ha.

Dessutom behöver inte bin dessa stubbar för överlevnad. Dom vill ha pollen och nektar på fuktiga, sandiga rismarker och kulturmarker. På grund av vinterns stormhärjningar har vi för närvarande hundratusentals kubikmeter med insektsfarlig ved ( vindfällen av gran) liggande i våra skogar.

Nu räcker det med död ved för ett bra tag framöver. Ett gigantiskt arbete ligger nu framför oss att tillvarata dessa vindfällen, men det kommer säkert att finnas tillräckligt med död ved kvar ändå.

PAUSA med omedelbar verkan att lämna högstubbar och kulturstubbar vilka gynnar både 6-tandad, 8-tandard granbarkborre samt även randiga vedborren.

BJÖRN SÄRNMARK

Pensionerad skogvaktare som var med på 70-80-talet, skogsbrukare och turistföretagare.

 

Läs också:

24/2 Högstubbar ökar inte risken för barkborre

20/2 Förbjud högstubbar av gran

Publicerad:
 • Monteringshall Rottne

  Rottne siktar på dubbel kapacitet

  Kategorier: teknik, skogsmaskiner, Rottne
  MASKINER. Rottne Industri satsar på att om sex år kunna tillverka 300 skogsmaskiner per år i sin fabrik i orten Rottne norr om Växjö.
 • Annons
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Annons
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Annons