"Nu provar vi kantföryngring” 

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGSPODDEN delar ofta med sig av sina skötseltips i tidningen SKOGEN. I nummer 5 handlar det om kantföryngring.
Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
 
Bo och Per Jonasson tipsar den här gången om kantföryngring, det vill säga naturlig fröspridning från äldre skog ut på kalmark. På sin egen fastighet Gusselborg i Västmanland kommer de att använda metoden från och med i vinter och till 2025 vid slutavverkning av ett bestånd med speciella förutsättningar. 
 
Bo berättar: ”Vintern 2021-2022 tar vi upp ett långt och smalt hygge i östra delen av ett grandominerat barrblandbestånd på ytfuktig, plan mark, ståndortsindex 28-30.  
Jorden under humustäcket är finjordrik och kraftigt röd. Vi vet att markberedning på den här typen av mark ger en förödande uppfrysning. Vi vill ha kvar ett orört täcke av vegetation och humus. 
Om det naturliga fröfallet inte ger tillräckligt med plantor ytsår vi med förädlat frö. Frötallar kan komma att lämnas. Den äldre skogen i väster ger vindskydd.” 
 
UR SKOGEN 5/2021
 
 
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Forskningssatsning på barrblandskog

  Klimatförändringarna gör att det behövs ett större inslag av tall i granskogen. Det anser Södra som finansierar en doktorandtjänst om barrblandskogar tillsammans med SLU.
 • Annons
 • Brandberedskap stärks med fler helikoptrar

  Kategorier: skogsbränder, brandflyg, MSB
  Sedan i onsdags är fyra flygplan och tio helikoptrar i beredskap för att släcka bränder i Norrland som drabbats särskilt hårt. Nu ökar brandrisken även på annat håll och fler helikoptrar sätts i beredskap.
 • Så ska självverksamma jobba säkrare

  Skogsägarnas forskningsfond ger 1,3 miljoner till ett projekt som ska utveckla metoder och säkerhet för självverksamma skogsägare.
 • Annons
 • "Vi känner försmak av en grön supercykel"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Carl Olén
  Dryga tusenlappen per kubiken grantimmer kan bli det nya normala. Det finns tecken på det, skriver Carl Olén, Skogsfond Baltikum, i sin krönika.
 • Trävaror ger Södra ett jättelyft

  Södra visar ett urstarkt första halvår. Resultatet steg med en bra bit över 300 procent jämfört med samma period i fjol.
 • Annons