Nu påbörjas rekordbygge i trä

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
En av världens högsta träbyggnader börjar resas i Skellefteå. Det 80 meter höga kulturhuset byggs till stor del av gran från Västerbotten.

Den har omnämnts som världens högsta träbyggnad.  I alla fall om man ser till antalet våningar som är 20. 

Annons
Annons

Nu har stommen börjat resas och det görs av Martinsons som har tillverkat densamma. Cirka 10 000 kubikmeter korslimmat trä och  2 200 kubikmeter limträ (se faktaruta) används i stommen. Det innebär en betydande åtgång på gran. För att producera limträ går det nämligen åt ungefär dubbla volymen sågtimmer, uppskattar Robert Andersson, projektledare på Martinsons.

– Vid vår tillverkning i Bygdsiljum i Skellefteå används gran från Västerbotten. Eftersom en stor del av limträet är 215 millimeter breda balkar är behovet av grov gran rätt stort, säger han och tillägger att bygget ställer krav på FSC-märkning.

Byggnaden beräknas stå klar under andra kvartalet år 2021. Ytterligare en betydande leverantör är träkoncernen Derome. De kommer att tillverka de översta våningarna som omfattar 205 hotellrum med ett gym på toppen.

Leveranserna handlar om prefabricerade volymer från husfabriken i Renholmen  strax utanför Skellefteå. 

Även invändigt kommer lokalproducerat trä att göra sig påmint. Hotellrummen får synligt  massivt trä i både väggar och tak, enligt Derome.

Den höga prefabriceringsgraden gör att montaget kan utföras mycket snabbare jämfört med att bygga på plats. Eftersom bygget görs i stadskärnan har tidsaspekten varit viktig.

FAKTA Limträ består av fingerskarvade lameller av trä som limmas ihop till balkar i önskad dimension. I förhållande till sin egen vikt har limträ högre bärförmåga än stål och betong. Korslimmat trä (eller KL-trä)  är massiva träskivor av hyvlat senvuxet virke som limmas ihop med vartannat skikt korslagt för ökad formstabilitet. Resultatet är ett tvärstyvt byggelement som är tåligt i förhållande till sin låga vikt. Källa: Martinsons.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Annons
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Annons
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Kroppen är din bästa skogsmaskin

  MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.
 • Annons