Nu laserskannas skogen från ovan

8 mars 2018 Nu inleds ett omfattande kartläggningsprojekt som täcker 350 000 kvadratkilometer av Sveriges yta. Kartläggningen ska användas av skogsnäringen.

Nu laserskannas skogen från ovan

Konsultföretaget Cowi har tecknat ett ramavtal med svenska myndigheter för luftburen laserskanning av cirka 75 procent av Sveriges yta. Skanningen ska utföras under de kommande två-fem åren.

”Detta omfattande kartläggningsprojekt blir det största i sitt slag i Europa. Projektet har kommit till stånd efter krav från skogsnäringen, som efterfrågar uppdaterade laserdata till stöd för ledning och planering”, skriver Cowi i ett pressmeddelande.

”Mer än halva Sveriges yta är täckt av skog och skogsnäringen är beroende av att ha tillgång till uppdaterade laserdata för att kunna utföra skattningar av timmervolym, tillväxt och andra parametrar som är nödvändiga för att man ska kunna hantera och utveckla den svenska skogen” fortsätter företaget.

Cowi har utfört flera nationella skanningar av Danmark och Litauen, men Sverige utgör en mycket större utmaning, enligt marknadsdirektör Steen Davidsen.

– Landet sträcker sig så långt norrut och avstånden är stora. I norra Sverige ligger flygplatserna långt ifrån varandra och hårt väder kan påverka sensorerna vi laserskannar med, säger Steen Davidsen.

De luftburna sensorerna kan vara i drift natt som dag, men det går inte vid regn, snö, dimma eller om molnen hänger lågt eftersom planen flyger mer än två kilometer över marken.

Utmaningarna i ett projekt av den här storleken uppstår inte bara i luften.  Alla som är involverade i datahanteringen måste också säkerhetsgodkännas av myndigheterna

Krav ställs också på att insamlade data inte får lämna landet samt att databearbetningen äger rum i särskilt anpassade kontorsutrymmen, med en stängd IT-miljö utan internetåtkomst.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin
Södra
SkogsJobb