Nu kartläggs trädens samhällsnytta

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Vilken samhällsnytta gör stadsträden? Ett projekt ska hjälpa kommuner och företag att presentera siffror på det.

Hur mycket kan träd minska belastningen på städernas avlopp genom att binda vatten? Hur mycket luftföroreningar fångar de upp?

Annons
Annons

I-Tree Sverige är ett projekt som ska beräkna och sedan presentera siffror på den samhällsnytta som träden gör, både ekologiskt och ekonomiskt. Till sin hjälp har de en programvara. Tanken är att medverkande kommuner och företag ska lära sig att använda programmet för att kunna synliggöra trädens mätbara nytta.

Förhoppningen är att träds kapacitet bättre tas till vara vid stadsplanering.

I-Tree Sverige är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet, flera svenska kommuner, bostadsföretag, kyrkogårdsförvaltningar och arboristföretag.

Publicerad:
 • Norrbotten värst drabbat av törskate

  Kategorier: Skogsforskning, törskate
  Vid inventering av törskate i tallungskog visade sig 88 procent av undersökta bestånd i Norrbotten ha förekomst av skadesvampen.
 • Annons
 • Bra delår för Mellanskog

  Mellanskogs resultat gick kraftigt uppåt under årets första nio månader jämfört med i fjol.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I dagarna landar SKOGEN 10/2021 i brevlådorna hos prenumeranterna. Redan nu finns den i digital form. Temat den här månaden är Virkesaffären.
 • Annons
 • ”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

  SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.
 • Urstarkt kvartal för Södra

  Södras redovisar ett mycket starkt resultat för tredje kvartalet. Resultatförbättringarna gäller både sågade trävaror och massa.
 • Annons