POLITIK.

Nu intar vi riksdagen – igen

15 februari 2017 På den internationella skogsdagen den 21 mars arrangerar föreningen Skogens dag i riksdagen i samarbete med riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD). Det nationella skogsprogrammet står i fokus.

Det är andra året i rad föreningen arrangerar denna skogsdag för riksdagsledamöter och intresserade utifrån.

Bengt EkBengt EkIntresset växer, väldigt många var snabba med att anmäla sig. SKOGEN ställde några frågor om evenemanget till Magnus Oscarsson och föreningens vd Bengt Ek.

Varför är det viktigt att lyfta skogsfrågor för politiker?
– Det är stora beslut i viktiga frågor. Alla politiska områden påverkar ­skogen. Då måste de ha koll på läget, säger Bengt Ek.
– Skogsbruket är så viktigt för vårt land. Förr var detta så självklart att man knappt behövde prata om det, men nu ifrågasätts skogsägarna och äganderätten på ett beklagligt vis, säger ­Magnus Oscarsson.

Vilken betydelse har det att skogsdagen är på politikernas hemmaplan i riksdagen?
– Det blir enkelt för politiker inom många områden att delta, säger Bengt Ek.
–Det har en jättebetydelse. Det är ju trots allt i kammaren som alla besluten fattas. För föreningens medlemmar är det en chans att komma till riksdagen. Och för politiker och tjänstemän är det en enastående chans att få träffa dem och höra om deras vardag, säger Magnus Oscarsson. 

Magnus OscarssonMagnus OscarssonVilka frågor ur programmet tycker ni är särskilt angelägna?
– Får man svara ”alla”? Det är superviktigt att det blir verkstad av det nationella skogsprogrammet – hundratals bra idéer som inte får hamna i papperskorgen, säger Bengt Ek.
– Den första är äganderätten. Det är oerhört viktigt för oss ledamöter att lära oss mer av dem som kan det här. Och den fria fikapunkten! Här har folk från hela landet och med helt olika bakgrund en chans att komma till tals med varandra på tu man hand, säger Magnus Oscarsson. 
– Och så måste jag få lägga till en favorit: Att få träffa alla dem som följer med mig på rundvandringen i riksdagen, avslutar han.

SKOGEN 1/2017

SKOGENS DAG I RIKSDAGEN
Dag: 21 mars.
Program: Rundvandring i riksdagen, lunch och seminarium.
Fokus: Det nationella skogsprogrammet, framför allt vilka av alla idéerna som kan bli verklighet och hur det ska ske. Ett pass tillägnas äganderätten med en politikerpanel.
Visning: Magnus Oscarsson leder en rundvandring i riksdagen, därefter följer lunch och sedan seminariet. 
Läs mer: En aktiv och långsiktig skogspolitik behövs» 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin
Södra
SkogenJobb