Nu intar vi riksdagen – igen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
POLITIK. På den internationella skogsdagen den 21 mars arrangerar föreningen Skogens dag i riksdagen i samarbete med riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD). Det nationella skogsprogrammet står i fokus.

Det är andra året i rad föreningen arrangerar denna skogsdag för riksdagsledamöter och intresserade utifrån.

Annons
Annons

Bengt EkBengt EkIntresset växer, väldigt många var snabba med att anmäla sig. SKOGEN ställde några frågor om evenemanget till Magnus Oscarsson och föreningens vd Bengt Ek.

Varför är det viktigt att lyfta skogsfrågor för politiker?
– Det är stora beslut i viktiga frågor. Alla politiska områden påverkar ­skogen. Då måste de ha koll på läget, säger Bengt Ek.
– Skogsbruket är så viktigt för vårt land. Förr var detta så självklart att man knappt behövde prata om det, men nu ifrågasätts skogsägarna och äganderätten på ett beklagligt vis, säger ­Magnus Oscarsson.

Vilken betydelse har det att skogsdagen är på politikernas hemmaplan i riksdagen?
– Det blir enkelt för politiker inom många områden att delta, säger Bengt Ek.
–Det har en jättebetydelse. Det är ju trots allt i kammaren som alla besluten fattas. För föreningens medlemmar är det en chans att komma till riksdagen. Och för politiker och tjänstemän är det en enastående chans att få träffa dem och höra om deras vardag, säger Magnus Oscarsson. 

Magnus OscarssonMagnus OscarssonVilka frågor ur programmet tycker ni är särskilt angelägna?
– Får man svara ”alla”? Det är superviktigt att det blir verkstad av det nationella skogsprogrammet – hundratals bra idéer som inte får hamna i papperskorgen, säger Bengt Ek.
– Den första är äganderätten. Det är oerhört viktigt för oss ledamöter att lära oss mer av dem som kan det här. Och den fria fikapunkten! Här har folk från hela landet och med helt olika bakgrund en chans att komma till tals med varandra på tu man hand, säger Magnus Oscarsson. 
– Och så måste jag få lägga till en favorit: Att få träffa alla dem som följer med mig på rundvandringen i riksdagen, avslutar han.

SKOGEN 1/2017

SKOGENS DAG I RIKSDAGEN
Dag: 21 mars.
Program: Rundvandring i riksdagen, lunch och seminarium.
Fokus: Det nationella skogsprogrammet, framför allt vilka av alla idéerna som kan bli verklighet och hur det ska ske. Ett pass tillägnas äganderätten med en politikerpanel.
Visning: Magnus Oscarsson leder en rundvandring i riksdagen, därefter följer lunch och sedan seminariet. 
Läs mer: En aktiv och långsiktig skogspolitik behövs» 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons