Nu intar vi riksdagen – igen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
POLITIK. På den internationella skogsdagen den 21 mars arrangerar föreningen Skogens dag i riksdagen i samarbete med riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD). Det nationella skogsprogrammet står i fokus.

Det är andra året i rad föreningen arrangerar denna skogsdag för riksdagsledamöter och intresserade utifrån.

Annons
Annons

Bengt EkBengt EkIntresset växer, väldigt många var snabba med att anmäla sig. SKOGEN ställde några frågor om evenemanget till Magnus Oscarsson och föreningens vd Bengt Ek.

Varför är det viktigt att lyfta skogsfrågor för politiker?
– Det är stora beslut i viktiga frågor. Alla politiska områden påverkar ­skogen. Då måste de ha koll på läget, säger Bengt Ek.
– Skogsbruket är så viktigt för vårt land. Förr var detta så självklart att man knappt behövde prata om det, men nu ifrågasätts skogsägarna och äganderätten på ett beklagligt vis, säger ­Magnus Oscarsson.

Vilken betydelse har det att skogsdagen är på politikernas hemmaplan i riksdagen?
– Det blir enkelt för politiker inom många områden att delta, säger Bengt Ek.
–Det har en jättebetydelse. Det är ju trots allt i kammaren som alla besluten fattas. För föreningens medlemmar är det en chans att komma till riksdagen. Och för politiker och tjänstemän är det en enastående chans att få träffa dem och höra om deras vardag, säger Magnus Oscarsson. 

Magnus OscarssonMagnus OscarssonVilka frågor ur programmet tycker ni är särskilt angelägna?
– Får man svara ”alla”? Det är superviktigt att det blir verkstad av det nationella skogsprogrammet – hundratals bra idéer som inte får hamna i papperskorgen, säger Bengt Ek.
– Den första är äganderätten. Det är oerhört viktigt för oss ledamöter att lära oss mer av dem som kan det här. Och den fria fikapunkten! Här har folk från hela landet och med helt olika bakgrund en chans att komma till tals med varandra på tu man hand, säger Magnus Oscarsson. 
– Och så måste jag få lägga till en favorit: Att få träffa alla dem som följer med mig på rundvandringen i riksdagen, avslutar han.

SKOGEN 1/2017

SKOGENS DAG I RIKSDAGEN
Dag: 21 mars.
Program: Rundvandring i riksdagen, lunch och seminarium.
Fokus: Det nationella skogsprogrammet, framför allt vilka av alla idéerna som kan bli verklighet och hur det ska ske. Ett pass tillägnas äganderätten med en politikerpanel.
Visning: Magnus Oscarsson leder en rundvandring i riksdagen, därefter följer lunch och sedan seminariet. 
Läs mer: En aktiv och långsiktig skogspolitik behövs» 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Höjda sågtimmerpriser i hälften av kommunerna

  Massavedspriserna sänktes i flera regioner medan sågtimmerpriserna höjdes i i 139 av landets 290 kommuner. Så summeras september av Virkesbörsen.
 • Annons
 • Fredrik Munter

  Utdelning kan utebli

  MELLANSKOG. Pandemin satte stopp för den utlovade vinst­delningen till medlemmarna, men en ny timmerpremie är ett led i arbetet för ökad medlemsnytta i landets kanske besvärligaste virkesområde.
 • Fjällnära ersättningsärenden prioriteras

  Skogsstyrelsen lovar att skyndsamt slutföra hundra pågående ersättningsärenden rörande fjällnära skog.
 • Annons
 • Matts Rolander

  Hållbar skog – bra reklam

  På brandområdet i Västmanland växer det nu så det knakar och Matts Rolander som är Skogsstyrelsen regionala viltsamordnare i Svealand ser ett stort röjningsbehov i tallungskogen. 
 • ”Skogsindustrin föröder svensk natur och våra barns framtid”

  "Skogsindustrierna och politikerna uppvisar en brist på helhetssyn. Det är bråttom att rädda vår natur. Den siste november ska skogspolitiska utredningen lämna sitt betänkande", skriver Peter Lindgren på DN:s insändarsidor och ger förslag på åtgärder.
 • Annons