Nu går gran om tall

19 april 2016

För första gången sedan Skogen började publicera jämförs­prislistorna har nu granen ett högre pris än tallen. Holmens körda listor visar att gran betalas mer vid en slutavverkning i Östergötland och Småland. Skillnaden är två till sex kronor per fub. Även Södra region väst och Värötimmer visar att ­granen har ett högre jämförpris på hela 48 kronor.

Hos flera andra köpare krymper också skillnaderna mellan tall och gran. Sveaskog i Västsverige har en skillnad på bara fem kronor, men norrut ökar skillnaderna. Från Mälardalen ligger prisskillnaderna kring 30 till 40 kronor per fub och längst i norr 80 till 100 kronor.

Vilka slutsatser ska man dra av det? I södra Sverige handlar det om det omtalade tappet på den Nordafrikanska marknaden. Stora exportmarknaden Egypten har inte dollar att betala med och billig fura från Ryssland är en hård konkurrent.
Låt alltså mogna tallbestånd stå kvar! På färden norrut går det dock relativt bra att få betalt för furan och allra längst i norr säljer den senvuxna tallen hyggligt.
Skogsägarna har tagit till sig prisfallen på rundtimmer under hösten. Anmäld föryngringsavverkningsareal minskade förra året med 13 procent jämfört med 2014. Internationellt är ­trenden med fallande priser densamma. Globalt är fallet 15 procent och i Europa 18 procent under fjärde kvartalet 2015, rapporterar Wood Resource Quarterly (WRQ)

Mellanskog har höjt massavedspriset med 20 kronor i Hälsing­land. Det finns enligt virkeschef Lars Magnusson en optimism och en framtidstro inom skogsnäringen.
– Skogsägare i Hälsingland kommer att vara nyckelaktörer när industrin behöver mer råvara. Därför höjer vi nu grund­priset för massaveden i området, säger han.
Under de närmaste tre åren väntar investeringar i barr­sulfatmassa på drygt tre miljoner ton globalt. I debatten har det hörts röster om att investeringarna kommer att pressa ­priserna på massa nedåt och därmed även massavedspriset. Investeringarna de närmaste tre åren innebär en ökning av kapa­citeten i Sverige och Finland på närmare 40 procent.
På Danske Banks skogsdag nyligen sa bankens skogs­analytiker Oskar Lindström att bolagens vinstnivåer ändå kommer att bestå. Någon parallell till ­sågverksindustrins överproduktion ska man inte dra, anser han.
– Bolagen är för kloka för det, men avgörande är om köplusten ­åter­vänder till Kina, sa Oskar ­Lindström.

Text: Lars Åkerman

SKOGEN 3/2016

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb