Nu finns kartor över landets diken

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Ett verkligt dike och så som det ser ut i de nya digitala dikeskartorna. Foto: William Lidberg, SLU.
Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
Kartorna finns som öppna data på Skogsstyrelsens webb.
Det är forskare William Lidberg vid SLU som utvecklat kartläggningsmetoden. Till sin hjälp har han haft AI och laserdata. Nu hittas cirka 85 procent av alla diken, att jämföras med tidigare kartor där nio procent fanns med.
Kartorna visar vattnets väg i landskapet.
– Nu när vi vet var dikena finns, går det att planera för vattnet i landskapet mer i detalj. Lägger man alla diken i den nya kartan på en lång rad så räcker de 24 varv runt jorden. Diken utgör omkring 70 procent av Sveriges vattendrag, så det är en stor förbättring mot tidigare kartor, säger William Lidberg i ett pressmeddelande från SLU.
Skogsstyrelsen och Naturvårdsverkets ska använda kartorna för att restaurera torvmark genom återvätning. Det är en viktig klimatåtgärd.
Men kartorna är till nytta även för skogsbruket.
– Om skogsbruket vet var dikena finns går det ännu bättre att följa vattnets väg och undvika körskador och näringsläckage till vatten, säger Liselott Nilsson, som varit engagerad i arbetet på Skogsstyrelsen.
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Annons
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Annons
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Mer pengar till regionala skogsstrategier

  Landets 21 län får dela på ett extra anslag på 2,5 miljoner kronor för att arbeta med regionala skogsstrategier.
 • Annons