Nu finns genomskinligt trä

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
genomskinligt trä
Foto: Peter Larsson.
Forskare vid avdelningen för biokompositer på KTH har tagit fram trä som är transparent. Bland framtida tänkbara användningsområden finns husfasader som samtidigt är solcellspaneler. Fördelarna är att råmaterialet är billigt, hållbart och lätt, anser KTH-forskarna.

Energianvändningen inom byggsektorn står för mellan 30 till 40 procent av den totala energikonsumtionen.

Annons
Annons

Det är i det sammanhanget som Lars Berglund och de andra KTH-forskarnas genomskinliga trä ska placeras. Materialet kan nämligen kombineras som material i solceller och huspaneler.  Det går också att tillverka fönster av träet.

– Att använda det transparenta träet som beståndsdel i solceller är klokt eftersom man då drar nytta av dess låga kostnad, tillgängligheten och att det kommer från en förnyelsebar råvara. Det blir extra viktigt då vi behöver täcka in stora ytor med solceller. Transparenta träpaneler är också användbara som fasader eftersom genomskinligheten släpper in ljus men samtidigt inte kommer att vara så glasklara att det  går att titta in i huset. Det går dock att göra fönster av trä som det går att se igenom, om så önskas, säger Lars Berglund, professor och chef för Wallenberg Wood Science Center på KTH, i ett pressmeddelande.

Transparensen skulle alltså kunna bidra till att solenergin används för uppvärmning - ungefär som ett växthus - och därmed sänka uppvärmningskostnader.

Det transparenta träet är som en typ av träfaner där beståndsdelen lignin i trä på kemisk väg tagits bort. Sedan har träet impregnerats med en transparent polymer med optiska egenskaper som matchar träet.

– När ligninet avlägsnat blir det bruna träet vackert vitt. Trä är dock inte transparent naturligt så för att uppnå den effekten så måste det skräddarsys på nanonivå, säger Lars Berglund.

– Detta har gjorts av forskare tidigare, men då i mikroskopisk skala för att studera träets anatomi. Ingen har tidigare övervägt möjligheten att skapa större transparenta strukturer för att använda till exempel solceller och i byggnader, säger Lars Berglund.

Nästa steg i forskningsarbetet är att jobba vidare med att använda materialet i redan omskrivna solceller och som träpaneler samt att skala upp tillverkningsprocessen och ytterligare öka träets transparenta egenskap.

– Vi avser också arbeta vidare med olika typer av träslag, berättar Lars Berglund.

 

 

Publicerad:
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons