Staffan Nordström startade Nordströms skog för elva år sedan. Han kom från en annan bransch och upptäckte att det inte fanns nog med svenskar som ville arbeta i skogen.
– Det fanns helt enkelt inget verkligt behov av skogsjobb bland svenskar på arbetsmarknaden, konstaterar han.
Han började i stället att rekrytera i Lettland tillsammans med två välutbildade, lettiska kompanjoner. Det gjordes i nära samarbete med facket, ”för att allt skulle gå rätt till”.
– Facket har varit en viktig samarbetspartner och rådgivare, säger Staffan Nordström.
I dag har företaget ett trettiotal anställda från Lettland som kommer tillbaka varje år. En av anledningarna är enligt Staffan Nordström att man erbjuder bra boende med hög standard på orterna där de är verksamma, som Sandviken, Stora Mellösa och Hjortkvarn. Anställningen är dessutom längre än sex månader. Många ur personalen återvänder till Sverige efter julledigheten redan i januari – februari.
– Det här gör att de kan ha svensk a-skattsedel. Det ger dem rätt till exempelvis sjukpenning, pension och visst kompletterande barnbidrag.
Många av återvändarna ser en stolthet i röjningsyrket – riktigt samma stolthet känner man inte för plantering, något som företaget normalt inte heller sysslar med.
– Men så kom coronakrisen och med den drabbades en av våra kunder. De skulle ha 410 000 plantor i marken. Vi räknade på det och jag samtalade med personalen. Vi kom fram till att på ett par veckor skulle åtta man kunna få cirka 120 000 plant i marken, så det ordnade vi, säger Staffan Nordström.
Nordströms har nu all sin personal på plats, men till en början var det oroligt och några anställda ville hem till sin familj. Staffan Nordström har ett råd till andra skogsentreprenörer som anställer personal från utlandet.
– Jobba i nära samarbete med GS-facket. De vet precis vad som gäller och har samma mål som vi, nämligen att få bort oseriösa aktörer ur skogen.
SKOGEN 6-7/2020