Nu blir röjarna plantörer

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsarbetare från Nordströms Skog
En del av de lettiska skogsröjarna på Nordströms Skog har sadlat om till plantering i år. Anna-Karin Nordström som är administrativ chef på företaget, Rolands Bruzulis, Gunars Kurmins och Aris Aiztrauts.
SKOGSVÅRD. Nordströms Skog i Eskilstuna sysslar normalt med röjning, men under corona­krisen har de breddat sig för att kunna hjälpa kunder.

Staffan Nordström startade Nordströms skog för elva år sedan. Han kom från en annan bransch och upptäckte att det inte fanns nog med svenskar som ville arbeta i skogen. 
– Det fanns helt enkelt inget verkligt behov av skogsjobb bland svenskar på arbetsmarknaden, konstaterar han.

Annons
Annons

Han började i stället att re­krytera i Lettland tillsammans med två välutbildade, lettiska kompanjoner. Det gjordes i nära samarbete med facket, ”för att allt skulle gå rätt till”.
– Facket har varit en viktig samarbetspartner och rådgivare, säger Staffan Nordström.

I dag har företaget ett trettiotal anställda från Lettland som kommer tillbaka varje år. En av anledningarna är enligt Staffan Nordström att man erbjuder bra boende med hög standard på orterna där de är verksamma, som Sandviken, Stora Mellösa och Hjortkvarn. Anställningen är dessutom längre än sex månader. Många ur personalen återvänder till Sverige efter julledigheten redan i januari - februari.
– Det här gör att de kan ha svensk a-skattsedel. Det ger dem rätt till exempelvis sjukpenning, pension och visst kompletterande barnbidrag.

Många av återvändarna ser en stolthet i röjningsyrket – riktigt samma stolthet känner man inte för plantering, något som företaget normalt inte heller sysslar med.

– Men så kom coronakrisen och med den drabbades en av våra kunder. De skulle ha 410 000 plantor i marken. Vi räknade på det och jag samtalade med personalen. Vi kom fram till att på ett par veckor skulle åtta man kunna få cirka 120 000 plant i marken, så det ordnade vi, säger Staffan Nordström.

Nordströms har nu all sin personal på plats, men till en början var det oroligt och några anställda ville hem till sin familj. Staffan Nordström har ett råd till andra skogsentreprenörer som anställer personal från utlandet.
– Jobba i nära samarbete med GS-facket. De vet precis vad som gäller och har samma mål som vi, nämligen att få bort oseriösa aktörer ur skogen.

SKOGEN 6-7/2020

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons