Nu är matrisfubben utfasad

7 augusti Metoden matrisfub, för mätning av timmerstockars virkesvolym, är nu helt utfasad. Berörda sågverk har övergått till mätramsfub, enligt Biometria.

Nu är matrisfubben utfasad
Foto:Biometria.

Sedan den första augusti är det förbjudet att använda toppformtalsmatris, eller matrisfub som den oftast kallas. Istället används nu topprotmätning, också kallad mätramsfub, för att beräkna ersättning för virkesvolym.

Den omdiskuterade matrisfuben har kritiserats av många för att ge felmätningar och inte leva upp till virkesmätningslagens krav.

För mätplatsägarna har omställningen inneburit investeringar i ny utrustning och mjukvara. Att se till att alla mätplatser klarar Skogsstyrelsens lagkrav har varit ett omfattande arbete med många inblandade, säger Mats Johansson, chef för strategisk utveckling på Biometria.

En utmaning har varit att varje mätplats är unik.  På vissa platser fanns exempelvis utrustning från 1980-talet. Det här har inneburit att utrustningstillverkarna har behövt göra individuella lösningar för alla mätplatser. 

− Utfasningen gör att vi höjt kvaliteten i mätningen och sågverken har bättre kontroll på sina volymer vilket bland annat ger bättre utbytesberäkningar och bättre överensstämmelse med skördarmätt volym. Spridningen kommer att gå ner och Biometria får lättare att kontrollera och justera mätningen, säger Mats Johansson i ett pressmeddelande.

Matrisfub: Toppdiametern och längd mäts och stockens volym beräknas sedan med en formel som kallas toppformtalsmatris, eller matrisfub. Formeln baseras på en genomsnittlig avsmalning på stockar. 

MätramsfubStockens diameter mäts på flera ställen, vilket ska ge en mer exakt mätning av timrets volym.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Cecilia Ullman är Moelven Byggmoduls första hållbarhetschef
SkogenJobb