Nu är det fest

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Nu är det folkfest. Det är skogsmässa. Unga pappor med bebishölster på bröstet. Skäggiga rävar med maskinfynd i blick. (Och nu snackar vi fynd, annars blir det inte affär.) Förälskade par på helgnöje. Uniformerade skogstjänstemän från kontinenten som undrar om det finns material på tyska, eller åtminstone engelska. Barn som jagar mässgodis och folkstockning vid flismaskiner hämtade ur den senaste domedagsfilmen från Hollywood.

Bengt EkTiotusentals besökare flyter förbi på flisspåret, skogsbrukets vartannatårliga catwalk för sittryggsäckar, rejäla skor, skogsskjortor och en och annan vältränad t-shirtfri ”sixpac”. Här borde man ordna tävlingen ”Årets skogskeps” med tanke på alla dess former och modets växlingar. Faktum är att jag häromåret bad Ebba von Sydow vara domare i just en sådan. Hon svarade entusiastiskt, men hennes schema var fullt.

Annons
Annons

När vi frågade er läsare om ni ska gå på någon av årets skogsmässor var entusiasmen också enastående. En skogsmässa, visar det sig, är så mycket mer än de senaste maskinnyheterna. Här träffar man fler rågrannar än i skogen. Det är återseende, nördsnack, jakt på egna affärsidéer, träffar med folk som tycker likadant och möten med människor som tycker tvärt emot. Det är  virkesmarknad, skogsskötsel, utrustning, skogspolitik och skogsägarlycka.

Alla vi som hängt på fler skogsmässor än vi kan räkna, i fler decennier än vi vill medge, gläder oss åt utvecklingen: Kvinnornas intåg, de fulla utställarnas uttåg, den  tekniska utvecklingen och montermusens död (han som satt längst in i montern och väntade på att besökaren skulle tränga sig in med en bön om att få köpa något).
Men vi är också många som har nya förhoppningar inför kommande mässor. Fler skogstjänstemän som  lämnar mötesrum och datorer och träffar ”verklighetens” experter. Mer tjänstemän på mässorna och fler skogsägare på Skogsnäringsveckan – då skulle det bli fart på skogssnacket!
Ännu färre starkölsburkar önskar vi också.
Och nedpackning av montrarna först när det verkligen är tomt på spåret.
Många hundra utställare önskar sig även att mässorna något år inte ska krocka med barnens skolavslutningar och examensfirande.
Men mest av allt. Sprid ut glädjen! Att bli bjuden Elmia och Nolia vartannat år med en vecka mellan – vare sig man är utställare eller besökare – är som att heta Eva och fylla år på julafton.

SKOGEN 5/2015

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Beklagligt att neka skyddsjakt på älg”

  Länsstyrelsen i Västerbotten avslår Sveaskogs ansökan om skyddsavskjutning på älg i Lycksele kommun. ”Vi beklagar deras bristande förståelse för skadesituationen i ungskogen”, kommenterar Sveaskog.
 • Annons
 • Anders Dahlén

  Ladda med förnuft

  Kategorier: teknik, Batteri
  VARNING. Har du tänkt köpa ett batteridrivet redskap? Köp en brandvarnare samtidigt! Batterier på laddning är numera en av de vanligaste brandorsakerna.
 • Södra startar sin biometanolfabrik

  Kategorier: Södra, biometanol
  Södra gör nu första leveransen från sin fabrik, världens enda, för kommersiellt tillverkning av biometanol. Råvaran kommer från skogen.
 • Annons
 • granbarkborrebekämpning

  "Högstubbar ökar inte risken för granbarkborre”

  Kategorier: debatt, Lennart Svensson
  SKOGENdebatt. Nej Björn Särnmark, ett förbud mot högstubbar av gran gör inte att vi kommer tillrätta med barkborreangreppen, skriver Lennart Svensson, Skogsstyrelsen, i en replik.
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons