Nu är det fest

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Nu är det folkfest. Det är skogsmässa. Unga pappor med bebishölster på bröstet. Skäggiga rävar med maskinfynd i blick. (Och nu snackar vi fynd, annars blir det inte affär.) Förälskade par på helgnöje. Uniformerade skogstjänstemän från kontinenten som undrar om det finns material på tyska, eller åtminstone engelska. Barn som jagar mässgodis och folkstockning vid flismaskiner hämtade ur den senaste domedagsfilmen från Hollywood.

Bengt EkTiotusentals besökare flyter förbi på flisspåret, skogsbrukets vartannatårliga catwalk för sittryggsäckar, rejäla skor, skogsskjortor och en och annan vältränad t-shirtfri ”sixpac”. Här borde man ordna tävlingen ”Årets skogskeps” med tanke på alla dess former och modets växlingar. Faktum är att jag häromåret bad Ebba von Sydow vara domare i just en sådan. Hon svarade entusiastiskt, men hennes schema var fullt.

Annons
Annons

När vi frågade er läsare om ni ska gå på någon av årets skogsmässor var entusiasmen också enastående. En skogsmässa, visar det sig, är så mycket mer än de senaste maskinnyheterna. Här träffar man fler rågrannar än i skogen. Det är återseende, nördsnack, jakt på egna affärsidéer, träffar med folk som tycker likadant och möten med människor som tycker tvärt emot. Det är  virkesmarknad, skogsskötsel, utrustning, skogspolitik och skogsägarlycka.

Alla vi som hängt på fler skogsmässor än vi kan räkna, i fler decennier än vi vill medge, gläder oss åt utvecklingen: Kvinnornas intåg, de fulla utställarnas uttåg, den  tekniska utvecklingen och montermusens död (han som satt längst in i montern och väntade på att besökaren skulle tränga sig in med en bön om att få köpa något).
Men vi är också många som har nya förhoppningar inför kommande mässor. Fler skogstjänstemän som  lämnar mötesrum och datorer och träffar ”verklighetens” experter. Mer tjänstemän på mässorna och fler skogsägare på Skogsnäringsveckan – då skulle det bli fart på skogssnacket!
Ännu färre starkölsburkar önskar vi också.
Och nedpackning av montrarna först när det verkligen är tomt på spåret.
Många hundra utställare önskar sig även att mässorna något år inte ska krocka med barnens skolavslutningar och examensfirande.
Men mest av allt. Sprid ut glädjen! Att bli bjuden Elmia och Nolia vartannat år med en vecka mellan – vare sig man är utställare eller besökare – är som att heta Eva och fylla år på julafton.

SKOGEN 5/2015

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons