Nu är aspens gener kartlagda

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Den genetiska variationen är enorm – i jämförelse med asp är människor väldigt inavlade.
Efter mycket möda och stort besvär har forskare från Sverige, Belgien, England, Italien, Norge och Sydkorea lyckats kartlägga aspens genom eller arvsmassa.


Projektet startade i Sverige och har kretsat kring en asp som växer hos SLU i Umeå, men visade sig vara svårare och mer tidskrävande än man först trott.

Annons
Annons

Bland annat skiljer sig generna från mamman respektive pappan väldigt mycket åt hos enskilda individer av just asp. ”Varje asps två föräldrar var i genomsnitt lika genetiskt olika som en människa och en schimpans”, skriver SLU i ett pressmeddelande. 

Därför har många av de metoder som vanligen används för studier av arvsmassa inte kunnat användas på aspen.

Kartläggning av en arts arvsmassa har stor betydelse för annan forskning. Har man tillgång till genomet underlättas så gott som alla typer av studier av en art, enligt SLU. Aspens kartläggning är därför mycket användbar.

– Det här är en verklig milstolpe, den enorma variationen inom arten asp är en fantastisk resurs för att förstå evolutionen, genomsekvensen ger oss verktygen för att använda den, säger professor Pär Ingvarsson på SLU.

Och även om projektet har dragit ut på tiden har det gett positiva delresultat och effekter.

– Utan detta projekt skulle det gigantiska arbetet med att sekvensera granens genom inte ha kunnat startas, säger professor Stefan Jansson på Umeå universitet.

ANDERS DANIELSSON

 


 

 

Publicerad:
 • Logset 8H GTE Hybrid

  Logset gör ny hybrid

  MINDRE. Finska maskintillverkaren Logset satsar vidare på hybriddrift i skogen. Deras tidigare jätteskördare får sällskap av en mindre modell.
 • Annons
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Annons
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Annons