Nu är aspens gener kartlagda

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Den genetiska variationen är enorm – i jämförelse med asp är människor väldigt inavlade.
Efter mycket möda och stort besvär har forskare från Sverige, Belgien, England, Italien, Norge och Sydkorea lyckats kartlägga aspens genom eller arvsmassa.


Projektet startade i Sverige och har kretsat kring en asp som växer hos SLU i Umeå, men visade sig vara svårare och mer tidskrävande än man först trott.

Annons
Annons

Bland annat skiljer sig generna från mamman respektive pappan väldigt mycket åt hos enskilda individer av just asp. ”Varje asps två föräldrar var i genomsnitt lika genetiskt olika som en människa och en schimpans”, skriver SLU i ett pressmeddelande. 

Därför har många av de metoder som vanligen används för studier av arvsmassa inte kunnat användas på aspen.

Kartläggning av en arts arvsmassa har stor betydelse för annan forskning. Har man tillgång till genomet underlättas så gott som alla typer av studier av en art, enligt SLU. Aspens kartläggning är därför mycket användbar.

– Det här är en verklig milstolpe, den enorma variationen inom arten asp är en fantastisk resurs för att förstå evolutionen, genomsekvensen ger oss verktygen för att använda den, säger professor Pär Ingvarsson på SLU.

Och även om projektet har dragit ut på tiden har det gett positiva delresultat och effekter.

– Utan detta projekt skulle det gigantiska arbetet med att sekvensera granens genom inte ha kunnat startas, säger professor Stefan Jansson på Umeå universitet.

ANDERS DANIELSSON

 


 

 

Publicerad:
 • ”Särintressen styr inte rapportering om klimatnytta”

  DEBATT. Varken Bo Hektor eller andra skogsintresserade klimatvänner behöver känna någon oro över att Sveriges rapportering av utsläpp och upptag från skog- och markanvändningssektorn påverkas av särintressen; skriver Mattias Lundblad och  Hans Petersson, SLU, i en replik.
 • Annons
 • Rätt blandad skog växer bättre

  Blandskogar kan ge bättre trädtillväxt, mer biologisk mångfald, mer bär och vilt samt ett rikare friluftsliv. Men det gäller att blanda rätt.
 • Nu stämmer Södra staten

  Södra bistår två markägare med en stämningsansökan riktad mot staten. Bakgrunden är att Skogsstyrelsen stoppat en avverkning på deras skogsfastighet utanför Åseda i Uppvidinge kommun, utan kompensation.  
 • Annons
 • ”Stoppad inventering riskerar exporten”

  Om inte den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen återupptas sätts hela skogsnäringens framtid på spel, skriver mångåriga skogsanalytikern och tidigare SLU-professorn Sten Nilsson på SvD Debatt.
 • Skogsägare fick rätt mot staten

  Skogsägarna som stämde staten när de hindrades att avverka och nekades ersättning, har fått rätt. Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, enligt en dom i mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.
 • Annons