Nu är aspens gener kartlagda

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Den genetiska variationen är enorm – i jämförelse med asp är människor väldigt inavlade.
Efter mycket möda och stort besvär har forskare från Sverige, Belgien, England, Italien, Norge och Sydkorea lyckats kartlägga aspens genom eller arvsmassa.


Projektet startade i Sverige och har kretsat kring en asp som växer hos SLU i Umeå, men visade sig vara svårare och mer tidskrävande än man först trott.

Annons
Annons

Bland annat skiljer sig generna från mamman respektive pappan väldigt mycket åt hos enskilda individer av just asp. ”Varje asps två föräldrar var i genomsnitt lika genetiskt olika som en människa och en schimpans”, skriver SLU i ett pressmeddelande. 

Därför har många av de metoder som vanligen används för studier av arvsmassa inte kunnat användas på aspen.

Kartläggning av en arts arvsmassa har stor betydelse för annan forskning. Har man tillgång till genomet underlättas så gott som alla typer av studier av en art, enligt SLU. Aspens kartläggning är därför mycket användbar.

– Det här är en verklig milstolpe, den enorma variationen inom arten asp är en fantastisk resurs för att förstå evolutionen, genomsekvensen ger oss verktygen för att använda den, säger professor Pär Ingvarsson på SLU.

Och även om projektet har dragit ut på tiden har det gett positiva delresultat och effekter.

– Utan detta projekt skulle det gigantiska arbetet med att sekvensera granens genom inte ha kunnat startas, säger professor Stefan Jansson på Umeå universitet.

ANDERS DANIELSSON

 


 

 

Publicerad:
 • Skogspris till Kerstin Ekman

  Författaren Kerstin Ekman har utsetts av Föreningen Skogen till årets mottagare av Greve Carl Bernadottes skogspris. ”Hennes författarskap ger ovärderlig inspiration till vårdandet av skogens kulturella, sociala, andliga och biologiska värden”, säger föreningens generalsekreterare Bengt Ek.
 • Annons
 • Belönas för uppsving för trähusbyggande

  Utvecklingen av korslimmat massivträ har gett byggandet av höga trähus ett uppsving världen över. Nu belönas Gerhard Schickhofer från Österrike, som drivit på utvecklingen, med Marcus Wallenbergpriset 2019.
 • Färre skador på fornlämningar

  Utbildning har gjort att skador på forn- och kulturlämningar i samband med skogsbruk minskar kraftigt.
 • Annons
 • Tusentals bihotell i Södras skogar

  Kategorier: naturvård, Skogsvård, Södra
  För att öka mångfalden i naturen placerar Södra ut 5 500 bihotell i medlemmarnas skogar och trädgårdar. Hotellen riktar sig till målgruppen solitärbin och Södra hoppas på gäster redan i vår.
 • ”Tusen klassrum i skogen”.

  I dag på den Internationella skogsdagen uppmärksammar FN-organet Svenska FAO-kommittén bland annat  Skogen i Skolans verksamhet med tusen klassrum i de svenska skogarna.
 • Annons