Nu är aspens gener kartlagda

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Den genetiska variationen är enorm – i jämförelse med asp är människor väldigt inavlade.
Efter mycket möda och stort besvär har forskare från Sverige, Belgien, England, Italien, Norge och Sydkorea lyckats kartlägga aspens genom eller arvsmassa.


Projektet startade i Sverige och har kretsat kring en asp som växer hos SLU i Umeå, men visade sig vara svårare och mer tidskrävande än man först trott.

Annons
Annons

Bland annat skiljer sig generna från mamman respektive pappan väldigt mycket åt hos enskilda individer av just asp. ”Varje asps två föräldrar var i genomsnitt lika genetiskt olika som en människa och en schimpans”, skriver SLU i ett pressmeddelande. 

Därför har många av de metoder som vanligen används för studier av arvsmassa inte kunnat användas på aspen.

Kartläggning av en arts arvsmassa har stor betydelse för annan forskning. Har man tillgång till genomet underlättas så gott som alla typer av studier av en art, enligt SLU. Aspens kartläggning är därför mycket användbar.

– Det här är en verklig milstolpe, den enorma variationen inom arten asp är en fantastisk resurs för att förstå evolutionen, genomsekvensen ger oss verktygen för att använda den, säger professor Pär Ingvarsson på SLU.

Och även om projektet har dragit ut på tiden har det gett positiva delresultat och effekter.

– Utan detta projekt skulle det gigantiska arbetet med att sekvensera granens genom inte ha kunnat startas, säger professor Stefan Jansson på Umeå universitet.

ANDERS DANIELSSON

 


 

 

Publicerad:
 • ”Vi kan lära av inventeringar från förr”

  FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. När Per Hultengård städar lådor hittar han en högaktuell broschyr om nyckelbiotoper – från 1993. Allting går igen, konstaterar han. Men det finns en del att lära från förr.
 • Annons
 • SKOGEN

  Nu utvecklas fjärrstyrda skotare

  Nu satsas 20 miljoner på utveckling av självstyrande skogsmaskiner. På sikt ska de kunna fjärrstyras från kontoret.
 • David Hopkins

  Brittisk bransch brydd över Brexit

  EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).
 • Annons
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Annons