Norrskog lägger ned sågverk

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Östavall sågverk. Foto: Tina Stafrén.
Norrskog lägger ned Östavall sågverk i Ånge kommun. 80 anställda berörs.

Beskedet kom strax efter att planerna på en sammanslagning med Norra offentliggjorts. Nedläggningen berör även personal hos entreprenadföretag som är verksamma vid sågen, enligt ett pressmeddelande.

Annons
Annons

”Norrskog har haft svag lönsamhet under en tid, framförallt beroende på att vi haft en obalans mellan råvartillgång och sågkapacitet. Utifrån råvarusituationen finns det inte utrymme för att framåt investera i två sågverk eftersom den tekniska utvecklingen innebär att nya sågverksmaskiner blir mer och mer effektiva. För att den nya föreningen skall kunna fokusera på att bygga för framtiden offentliggör vi därför detta redan nu, även om en nedläggning inte är planerad att ske förrän tidigast sommaren 2020”,  kommenterar Norrskogs styrelseordförande Stig Högberg.

 

SATSAR PÅ HISSMOFORS

Man väljer istället att investera på sågen i Hissmofors. En orsak är att där finns hyvleri och impreneringsanläggning i anslutning till sågverket. 

”Våra medlemmars timmer passar väldigt bra för vidareförädling. Hissmofors är redan idag ett starkt kombinat med sågverk och hyvleri, genom att kraftsamla där ökar vi förutsättningarna för att ännu bättre än idag ta vara på värdet i medlemmarnas sågtimmer, säger Norrskogs vd Olov Söderström. 

Som ytterligare orsak uppges att man får en bättre råvarubas tack vare större avverkningspotential i inlandet.

Styrelseordförande Stig Högberg betonar att fokus just nu ligger på att hjälpa dem som berörs av nedläggningen av Östavallsågen.

”Vi kommer tillsammans med till exempel Ånge kommun, arbetsförmedlingen och andra delar i näringslivet att arbeta för att den kompetens, initiativförmåga och arbetsvilja som våra medarbetare har, tas tillvara på bästa möjliga sätt”, säger han.

 

Publicerad:
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons