Norra Skog väljer lokal järnvägsoperatör

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Norra Skog.
Skogsägarföreningen Norra Skog  lägger merparten av sina tågtransporter av rundvirke på logistikföretaget Inlandståg.
Att Norra Skog har många medlemmar i inlandet där Inlandståg har lokal förankring har spelar stor roll för valet av transportföretag, enligt ett pressmeddelande.
Enligt Norra Skog handlar samarbetet både om att säkra godstransporter året om och om en gemensam syn på att jobba för regional utveckling. Klimat- och miljöfördelar är också starka motiv för att skogsägarföreningen satsar mer på järnvägstransporter.
Inledningsvis blir det tre turer per vecka bland annat från Storuman, Hissmofors, Sikås, Bastuträsk till framför allt Husum. 
Norra Skogs råvarutransporter går främst till massabruket Husum Pulp, där de är delägare samt till de tre egna sågverken.
Tack vare avtalet med  Norra Skog kommer Inlandståg att investera i ERTMS. Det är ett signalsystem som EU beslutat att medlemsländerna ska införa för att öka säkerheten. Det består av två delar: en signalanläggning och ett tågskydssystem. Inlandståg kommer att investera i tågsskyddssystemet eftersom detta krävs vid järnvägstransporterna till Husum.
 
Publicerad:
 • Norra Skog höjer massavedspriser

  Kategorier: virkesmarknad
  Norra skog höjer priserna på såväl barr- som lövmassaved med 20 kronor kubikmetern.
 • Annons
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Annons
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Annons