Norra Skog öppnar handelsplats för insatser

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Norra Skog öppnar en digital handelsplats där medlemmar kan köpa och sälja emitterade insatser.

På Norra Skogs stämma i maj klubbades införandet av en ny vinstdelningspolicy. Det innebär att medlemmarna ska få dela på ungefär en miljard kronor de kommande fem åren. Vinstdelningens storlek till respektive medlem baseras på de virkesleveranser och det insatskapital som man bidragit med. 

Annons
Annons

Norra Skog inför nu en digital handelsplats för emitterade insatser, det vill säga kapitalet som medlemmen fått genom vinstdelning.
”Genom den digitala handelsplatsen görs insatserna likvida och skapar valmöjligheter för medlemmen att antingen få pengar i handen eller köpa på sig mer insatser och därmed få ränta på ränta kommande år,” säger Jonas Eriksson medlemschef vid Norra Skog, i ett pressmeddelande.
Från och med första juni är handelsplatsen öppen för medlemmar att köpa och sälja emitterade insatser mellan varandra. Det kommer att finnas nio handelsperioder per år. 
-   Både köpare och säljare lägger order på handelsplatsen samt bestämmer vilken kurs de vill köpa eller sälja för. Samtidigt lanserar vi också en vinstkalkylator där medlemmen själv via medlemsappen eller föreningens Mina sidor kan simulera en prognos för framtida vinstdelning utifrån de skogsbruksåtgärder som planeras och valt insatsavdrag, säger Jonas Eriksson.
Handeln kontrolleras av en opartisk granskare, Svensk Kraftmäkling. 
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons