Norra Skog höjer brandberedskapen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Norra Skog.
Norra Skog satsar stort på brandförebyggande arbete. De erbjuder medlemmarna utbildning och har investerat i utrustning för efterbevakning.

Skogsägarföreningens 27 000 medlemmar erbjuds en utbildning i förebyggande åtgärder, försäkringsfrågor och markägarens ansvar vid skogsbrand. Bakgrunden är den svåra brandsommaren 2018 då tusentals räddningsinsatser genomfördes till följd av skogsbränder.
  – Beredskapen och kunskapen att utföra efterbevakning i händelse av skogsbrand är generellt låg bland privata skogsägare. Den enskilda skogsägarens kapacitet att klara en uthållig och ändamålsenlig efterbevakning varierar kraftigt utifrån fysisk förmåga, tillgång till resurser och utrustning. Därför genomför Norra Skog nu en särskild satsning i ett projekt för att höja beredskapen, säger Jonas Eriksson medlemschef vid Norra Skog, i ett pressmeddelande.
Projektet har investerat i utrustning för efterbevakning för medlemmar att hyra. Utrustningen kommer också att användas vid utbildningsträffar med skogsägare där bland annat möjligheter till samverkan med rågrannar och andra parter tas upp.
– Nu finns en basutrustning på elva orter i norra Sverige, från Timrå i söder till Kalix i norr. Utrustningen förvaras i förvaringslådor (brandkistor) vid räddningstjänsten eller Norra Skogs lokalkontor där förtroendevalda inom Norra Skog ansvarar för uthyrning och översyn av utrustningen i samverkan med räddningstjänsten, säger Jan-Olof Lindberg, projektledare för efterbevakning vid skogsbrand.
– Medlemsträffar kommer att genomföras digitalt, men också fysiskt så snart det är möjligt, med brandkistan som stöd för att visa på arbetsteknik och tillvägagångssätt. På Norra Skogs hemsida finns en kurs Eftersläckning som är kostnadsfri för medlemmar och som jag rekommenderar alla att ta del av. Förhoppningsvis kommer vi inte att hamna i en situation som den vi hade sommaren 2018, säger Jan-Olof Lindberg.

 

Annons
Annons

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons