Nordlig skogslinje vann i EU

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
EU:s medlemsländer har enats med parlamentet och kommissionen om hur skog ska beräknas i klimatsammanhang under perioden 2021- 2030.

Den slutliga kompromissen ses som en seger för de skogrika länderna som bland annat får möjligheten att öka avverkningen under de kommande åren.

Annons
Annons

– Det är glädjande att vi i Sverige även fortsatt kan beräkna framtida avverkningsnivåerna själva så länge vi håller oss inom ramarna för ett långsiktigt hållbart skogsbruk, utan att EU exempelvis kan gå in och räkna om dem, säger Mårten Larsson, vice vd.

Många inom skogssektorn har sett ökade avverkningar som en nödvändighet om Sverige ska kunna övergå till bioekonomi där trä ska ersätta plast.

Men tongångarna är inte lika positiva från vissa miljöorganisationer.

– Skogssektorn får fritt fram att öka sina utsläpp medans alla andra (sektorer i EU) ska minska dem. Det är absurt, säger Hanna Ahov vid Fern, till Altinget

Bakgrunden är att en viss ökning av utsläppen tillåts från skog- och markanvändningssektorn eftersom medlemsländer ges möjlighet att få räkna hem en kompensation på totalt 360 miljoner ton utsläpp.

 

Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons