Nordlig skoglig linje vann gehör i EU

14 september 2017 EU–parlamentet gick på den nordiska linjen när de igår röstade om hur medlemsländerna ska beräkna upptag och utsläpp av klimatgaser från skogsbruket. "Dessutom fick vi gehör för att skogen är en nationell kompetens" kommenterar EU-parlamentariker Christofer Fjellner.

Nordlig skoglig linje vann gehör i EU

Christofer Fjellner (M) är en av dem som har varit starkt drivande i nordiska skogsbruksfrågor och bland annat velat stoppa EU-kommissionens förslag som i praktiken skulle innebära ett avverkningstak för Sverige. I sin blogg kommentar han parlamentets nej till kommissionens förslag.

”Det innebär att medlemsländer tillåts öka sin avverkning i linje med hållbar skogsvård och nationell skogspolitik. Det enda kravet är att den brukade skogen fortsätter att vara en kolsänka” , skriver han .

”Dessutom fick vi gehör för en annan viktig punkt: att skogen är en nationell kompetens. Vi fick EU-parlamentet att ställa sig bakom ett förslag som innebär att EU-kommissionen själv inte ska kunna räkna om och besluta om de skogliga referensnivåerna i medlemsländerna”, skriver Christofer Fjellner.

De svenska parlamentarikerna får nu beröm av LRF.

”Detta är en seger för skogsägare i EU och en stor framgång framför allt för Sverige och Finland, länder som till stor del är beroende av skogsbruket. Att avverkningstaket inte införs betyder att svenska skogsägare kan fortsätta med det hållbara brukande som innebär både skogstillväxt och att skogsråvaran används för att uppnå klimatmålen”, skriver LRF i ett pressmeddelande.

Efter omröstningen i Europaparlamentet ska EU:s regeringar komma överens i ministerrådet.

– Svenska regeringen måste ändra sitt arbetssätt och hävda skogsbruket i EU, säger Sven Erik Hammar, ordförande i LRF Skogsägarna.

Fakta LULUCF: Enligt EU-parlamentet beslut i onsdags blir perioden 2000 till 2012 referens när ett land beräknar balansen mellan utsläpp och upptag av kol från marken. Enligt ett tidigare förslag från EU-kommissionen skulle 1990 – 2009 vara referensperiod. Det hade inneburit att inte  heller länder med stor tillväxt i skogarna skulle kunna öka sina avverkningar utan att det räknas som ”ökade utsläpp”. Förslagets kritiker menar att man då helt bortser från att det är växande träd som binder mest koldioxid och att man missar en stor klimatpoäng om man inte kan ta ut mer trä från skogarna och ersätta fossila produkter.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb