Nordlig skoglig linje vann gehör i EU

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det blir inget avverkningstak för svenska skogar. Foto: Bosse Backström, SKOGEN-bild.
EU–parlamentet gick på den nordiska linjen när de igår röstade om hur medlemsländerna ska beräkna upptag och utsläpp av klimatgaser från skogsbruket. "Dessutom fick vi gehör för att skogen är en nationell kompetens" kommenterar EU-parlamentariker Christofer Fjellner.

Christofer Fjellner (M) är en av dem som har varit starkt drivande i nordiska skogsbruksfrågor och bland annat velat stoppa EU-kommissionens förslag som i praktiken skulle innebära ett avverkningstak för Sverige. I sin blogg kommentar han parlamentets nej till kommissionens förslag.

Annons
Annons

”Det innebär att medlemsländer tillåts öka sin avverkning i linje med hållbar skogsvård och nationell skogspolitik. Det enda kravet är att den brukade skogen fortsätter att vara en kolsänka” , skriver han .

"Dessutom fick vi gehör för en annan viktig punkt: att skogen är en nationell kompetens. Vi fick EU-parlamentet att ställa sig bakom ett förslag som innebär att EU-kommissionen själv inte ska kunna räkna om och besluta om de skogliga referensnivåerna i medlemsländerna", skriver Christofer Fjellner.

De svenska parlamentarikerna får nu beröm av LRF.

"Detta är en seger för skogsägare i EU och en stor framgång framför allt för Sverige och Finland, länder som till stor del är beroende av skogsbruket. Att avverkningstaket inte införs betyder att svenska skogsägare kan fortsätta med det hållbara brukande som innebär både skogstillväxt och att skogsråvaran används för att uppnå klimatmålen", skriver LRF i ett pressmeddelande.

Efter omröstningen i Europaparlamentet ska EU:s regeringar komma överens i ministerrådet.

– Svenska regeringen måste ändra sitt arbetssätt och hävda skogsbruket i EU, säger Sven Erik Hammar, ordförande i LRF Skogsägarna.

Fakta LULUCF: Enligt EU-parlamentet beslut i onsdags blir perioden 2000 till 2012 referens när ett land beräknar balansen mellan utsläpp och upptag av kol från marken. Enligt ett tidigare förslag från EU-kommissionen skulle 1990 - 2009 vara referensperiod. Det hade inneburit att inte  heller länder med stor tillväxt i skogarna skulle kunna öka sina avverkningar utan att det räknas som ”ökade utsläpp”. Förslagets kritiker menar att man då helt bortser från att det är växande träd som binder mest koldioxid och att man missar en stor klimatpoäng om man inte kan ta ut mer trä från skogarna och ersätta fossila produkter.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons