Nominera ett spjutspetsföretag

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Fjolårets vinnare Erik Pettersson och sambon Veronica Thorsén. Foto: Per Groth.
Nu är det dags att nominera ett föredömligt företag inom de gröna näringarna till Årets spjutspetsföretag 2022.

Gemensamt för tidigare pristagare är, förutom att vara ekonomiskt framgångsrika, att de driver långsiktigt hållbara företag som värnar om människor, djur och miljö. Förra årets spjutspetsföretag blev EM Logging som SKOGEN Skogsteknik skrev om i nummer 4/2021.

Annons
Annons

Ägaren Erik Pettersson, 31 år, startade sitt företag och köpte sin första skogsmaskin redan på naturbruksgymnasiet. Sedan dess har han utökat verksamheten med växtodling, köttproduktion och lantbruksentreprenad på gården Stora Malmkärra, utanför Fagersta i Västmanland.
Vinnare 2020 var Tiraholms Fisk vid småländska sjön Bolmen.
Inriktningen hos vinnarna har varierat mycket sedan priset instiftades för 17 år sedan. Pristagare har varit allt från traditionella mjölkgårdar till skogsskötselföretag och landsbygdsturism. 
 
LJUSET PÅ INNOVATIONSKRAFTEN
– Med Årets spjutspets vill vi sätta ljuset på den innovations- och utvecklingskraft som finns inom svenskt lant- och skogsbruk. De senaste årens händelser har visat på betydelsen av att det finns framgångsrika, lösnings- och hållbarhetsfokuserade företag i branschen. De är en inspirationskälla för andra, säger Ulf Möller, segmentsansvarig Skog & Lantbruk Swedbank.
Juryn utser sex finalister bland de nominerade och i juni koras en vinnare. Senast den 25 februari ska nomineringarna vara inskickade. Det kan du göra här
Tävlingen arrangeras av tidningen Land Lantbruk tillsammans med Swedbank och sparbankerna, Ludvig & Co samt LRF Ungdomen.
 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons