Här är ett urval av de svar vi fått. Fler finns att läsa i tidningen SKOGEN nr 6-7/2015
Lejer du ut skogsvården?
JA
Med små barn och dygn med 24 timmar går det inte ihop.
Lena J B
Plantering lejer jag för, arbetet tar tid för en ensam eller familj. Plantorna är färskvara och måste vårdas väl, vattnas samt transporteras ut på hygget. Allt detta tar tid vilket innebär att plantorna inte är i bästa kontidion när de sätts i jorden. Lejer man, går det fort och plantorna vårdas väl.
Däremot gör jag själv uppföljning både efter markberedning, planteringen och sedan efter några år. Röjningen gör jag själv, eftersom röjsågen kan stå under en gran och vänta på när jag har tid och möjlighet att röja, utan att sågen eller röjningen tar skada. Dessutom innebär röjningen att jag aktivt kan påverka hur den blivande skogen kommer att se ut. En bra utförd markberedning, plantering och röjning är en investering i framtiden där man inte får vara dumsnål.
Mats Johansson, Vilhelmina
Ja. Men en plantering som jag köpt en gång blev inte alls bra, mycket bättre när jag gör det själv.
Ingel Magnusson
Jag anlitar hjälp då jag bor långt från min skog och inte har tid att själv utföra större arbetsinsatser.
Axel Alström
Enklare saker som röjning, plantering (max 2-5 ha per år) gör jag själv. Allt annat lejer jag bort.
Pelle på Eklunda
Till större del, slutavverkning, markberedning, plantering, lejer jag ut. Senast 42 hektar. Hyggesrensning och stormfällt tar jag själv.
Fredrik Asp
Det är viktigt att få den gjord och jag har upptäckt att jag inte får gjort så mycket som jag tänkt mig.
U J
Tiden räcker inte till att röja allt själv. Sen är det så himla tråkigt och stressigt med en massa plantor som ska i jorden så snabbt som möjligt. Hanteringen av barrotsplantorna är värst, täckrot går väl bättre att hantera. Tycker att skogsbolagen ska ta ett större ansvar för att återväxten sköts på ett rätt sätt, har man köpt en avverkning borde man se till att återväxten blir bra. (Kanske inte högsta prioritet hos skogsägaren.)
Mikael Hjelmqvist
För tungt, tidsbrist.
Granskott
Kvinna, född -41, utan motorsågs-/röjsågskort. Lejer bort det mesta, stadsboende son med annat jobb och småbarn hinner göra några dagar-någon veckas jobb med plantering, röjning och översyn.
Lena B
Är för gammal och har mycket annat roligt att göra också!
NN
NEJ
Jag behöver den motion och naturupplevelsen som det ger. Det är tråkigt att inte kunna ha med sig hunden längre på grund av vargfaran.
Sem
För lite intäkter
Jag kan tänka mig att leja ut när jag har intäkter från skogen. Virkespriserna har hittills varit för dåliga
Thorsten Celander
Jobbet blir bättre utfört och i rätt tid när jag gör det själv.
NN
Vill se de åtgärder jag gör, över tid, hur plantor och ungskogen danas.
Per Nordahl
För 30 år sedan köpte jag in halva gården och andra halvan för ca 15 år sedan. Under den perioden har jag arbetat med detta på fritiden, och arbetat hårt på industrier och som konsult för att ha råd att arbeta med den egna skogen själv, nu och under de kommande åren.
Staffan i Skogen
Jag vill ha kontroll på skogen och hur terrängen ser ut för kommande åtgärder.
Foppa
Det är då jag har möjlighet att forma framtida skog som mest.
MCW
Absolut det bästa med att äga skog. Påverkan med skötsel där jag kan ta naturhänsyn utifrån eget ansvar. Det ger mer mångfald både i fauna och djurliv, vilket jag eftersträvar.
Anders H
För att jag jobbar som skogshuggare och kan mycket själv om hur skogen ska skötas och fungera på rätt sätt.
NN
Så länge ditt hjärta slår, så länge du gläds av fåglars sång och barrdoft ska du finnas där.
CGJ
Hinner med själv. Det är avkopplande och bra träning. Dessutom är det väldigt kul att få möjligheten att styra beståndet som blir kvar, både gällande produktion, naturvård och lövandel.
Gustaf
Jag har eget skogsvårdsföretag.
Lars-Johan Svensson
Älskar min kedjeröjsåg!
Anders i skogen
Investerar i mig själv, får en kick av att få jobba mig svettig i min egen skog.
Runo Figaro
Jag är en som har lärt mig skogsvård i ung ålder och sett och lärt av misstag och rättat mig därefter. Jag köper Aspen, klingor, filar, tändstift och tvättar luftfilter. Sen röjer jag ungskogen plantfas, sen vid 3m, sen vid 9-10m. Då finns det kvar 1700-2200 stammar/ha och jag gallrar vid 13-14m övre höjd. Med ett uttag som inte är under 0,1 m3fub / träd.
Görs på kå kvällar och helger och jag kallar detta för Fysisk träning. Kostnaden blir minimal, skogen blir skött men man måste mena alvar. Endast tunna kläder så att svetten kommer ut.
Skogsvårdaren Vedpec / Bengt Magnusson
Jag vill forma den framtida skogen på mitt sätt. Enklaste sättet att lära sig skogsmarken. Stora pengar på att göra ett enkelt jobb själv, om man har kompetensen.
Kenneth Arvidsson
Är pensionär, har gott om tid!
NN
Sköter allt utom slutavverkning själv. Vill inte låta någon annan ta de avgörande besluten om hur skogen ska se ut i framtiden. Dessutom är det roligt att se resultatet av sitt arbete, både då det utförs och senare.
Skogsöga
Delar av skogsvården gör vi i familjen själv, främst röjningar och mindre planteringar som ligger geografiskt nära hemmet. Rågångar röjer vi alltid själva.
Emil Väppling, Piteå
Stimulerande för kropp och själ när man inte behöver vara superproduktiv.
NN
Vill ställa om till blandskog med ek.
Lennart Bosrup, Glimåkra
Vården av ungskogen är den största behållningen med skogsägandet.
Olof