Nej, allemansrätten fungerar inte

31 augusti 2015 Inför sommaren frågade SKOGEN sina läsarna om de tycker att allemansrätten fungerar. En stor majoritet av de som svarade ansåg inte detta. Okunskap och brist på respekt är två orsaker.

Fungerar allemans­rätten?Här är ett urval av de svar vi fått. Fler finns att läsa i tidningen SKOGEN nr 8/2015

Fungerar allemansrätten?

Ja: 22
Nej:  78
152 svarade

JA

Fungerar bra för oss som har husdjur. Jag kan plocka bär och svamp till vårt husbehov. Att bara få ströva och uppleva lugnet är en ”Lisa” för själen.
Per Nordahl

De övertramp som brukar åberopas gäller brott mot terrängkörningslagen, nerskräpning, otillåten camping etc. Själva allemansrätten är OK.
Åke Barklund

Allemansrätten fungerar i princip alltid. Lite frustrerande kan det vara när man lägger ner många timmar för att sköta sin skog under vintern och jobbar för att det ska bli bra miljö för blåbärs- och lingonriset, sedan när det är dags att plocka bären har någon annan hunnit före. Särskilt om det är ”industriell plockning” kan man bli irriterad. Men visst, när det gäller midsommarstång har man en fördel. Hela familjen kan gå till vår egen skog och ”plocka/röja” björkar som blir perfekta för att göra midsommarstång av.
Daniel

Naturen ska fortsätta vara tillgänglig för alle man som den alltid varit. Det har visat sig att kommersiellt utnyttjande går att bestrida med dagens lagstiftning.
Skogshatten

Allemansrätten är något vi svenskar ska vara stolta över. Denna lagstadgade frihet som ger oss tillgång till moder natur.

Fungerar i det stora hela för ”vanligt folk” som vandrar och plockar bär. Men tål att uppdateras rejält med att t ex turistföretag med grupper drar in kosing på andras marker utan avtal. Ridleder t ex. En ny & tydlig manual behöver tas fram ihop med många inblandade parter.
Mats på Höjden

NEJ

Snöskoter- och fyrhjulingskörning har vållat mig skador på både nya och äldre planteringar. Men allemansrätten som princip måste få vara kvar.
Håkan T

I tätortsnära skogar tar sig hundägare friheten att rasta, spårträna och leka med sina hundar okopplade och utan ansvar, året runt. Gäller även föreningsanslutna hundägare. Brukshundsklubbar och andra föreningar måste bli bättre på att informera sina medlemmar om vad som gäller.
Ingvar Strand

Jobbat i nationalpark i flera år och stöter där på ständiga problem då folk inte har en aning om hur allemansrätten fungerar.
Annelie O

Allemansrätten har utvidgats, men heter nu strandrätt. Där det införs en ny term som heter allmänrättsligmark, vilket kan betyda vad som helst. Det har tagits beslut att ca 15 % av Sveriges yta skall få nya restriktioner. Tjänstemännen har vantolkat förslaget från regering och riksdag vid genomförandet. Markägare har inte fått direktinformation. Endast den vaksamme som läser kungörelser i papperstidningar. De som överklagat i tid har domstolsprocesser framför sig.
Torsten Werner

Den fungerar väldigt dåligt om man arrenderar mark för jakt av Sveaskog, på marken vi arrenderar så har vi otroligt mycket störningar av lösa hundar, orienterare och mountainbike-åkare. Som alla arrangerar träningar och tävlingar, och vi får bara gilla läget eller sluta arrendera marken enligt Svea. Med hänvisning till allemansrätten…
Hasse K

Den urbaniserade människan förstår inte att det är vårt levebröd de klampar in på.
GE

Har stockholmare som sommargrannar och dom tror att det går bra att hugga björkar till midsommar trots att jag satt upp skyltar som talar om att det är förbjudet. Plus massor av annat tok.
Halvproffs

Allemansrätten var tänkt för att allmänheten i städerna under ledig tid skulle kunna komma ut från städerna. Numera används allemansrätten allt oftare som argument för att tränga tillbaka och trycka ned landsbygdsbefolkningen.
Frederik Treschow

Folk tar för givet att man får rida ut på andras åkrar. I skogar trampar dom sönder rötterna så att träden drar in röta.
Henrik

Sammanvävd med allemansrätten finns terrängkörningslagen där massvis med lagöverträdelser sker dagligen. En explosion av terrängmotorcyklar, fyrhjulingar, snöskotrar och snart även vattenskotrar pågår i vårat land. Dessa fordon orsakar och kommer i framtiden att orsaka störningar i häckningstider, körskador och störande oljud m.m. Att hindra denna utveckling mot en överexploaterad natur borde vara en högprioriterad uppgift för samhället.       
Håkan Persson

Otroligt att vem som helst kan utnyttja privat egendom för kommersiella syften utan något avtal med ägaren.
Mats Glindell

Allemansrätten fungerar inte i dag. Mina tankar går direkt till den störning som de utländska bärplockarna utgör i samband med den älgjakt som samtidigt bedrivs på samma mark under samma tid. Markägarna tar rejält betalt av jägarna medan bärplockarna får agera fritt på samtliga marker.
Ett exempel: Jägaren släpper sin hund nära ett hygge i gryningen. Hunden tar upp älg och jägaren får en skottchans. Men älgen reagerar inte utan fortsätter ut på hygget i full fart då ytterligare några skott avlossas. Detta hygge är redan upptaget av ett stort antal utländska bärplockare som morgonivrigt söker fylla sina kärl med skogens bär. Jägarens uppmärksamhet är inriktad på älgen som flyr ut över hygget där bärplockarna redan finns. Ytterligare skott avlossas ut över hygget som redan är upptaget av bärplockarna. Risken för en allvarlig skada/dödsskjutning är uppenbar. Vem bär ansvaret?
Jag har arbetat med frågan i två och ett halvt år utan framgång. Det senaste i ett möte med chefen för Sveaskog för ett par veckor sedan utan resultat! Vem bär ansvaret för en inträffad olycka?? Min fråga kommer naturligt: Vad är nästa instans? Skjutjärnsjournalisten Janne Josefsson?? Eller??
Allemansrätten tillkom under den tid då även marklösa personer skulle ha rätt att fylla sitt årliga bärbehov för eget bruk.
Robert Grundström

Mina egna promenader på min egen mark känns mest som skräpsamlarturer. Jag vill ju ha det rent. Sen oroas jag av att se var de eldat…
Freefox

Allemansrätten har större rätt än äganderätten.
CK

Att privatpersoner plockar bär för husbehov har jag inget emot. Organiserad bärplockning däremot kan inte rymmas inom allemansrätten. Bärföretagen och deras plockare kränker äganderätten och tjänar pengar på bär de inte äger.
Hocke

Problem med atv- fyrhjulingar, snöskotrar som förstör skogsplantor och skogsplanteringar. Organiserad bärplockning som vildcampar, skräpar ner kör sönder vägar forcerar vägbommar.
Skogägare med intresse för natur skog och äganderätt

I det stora hela har vi en mycket välfungerande allemansrätt men markägarens rätt bör inskränkas betydlig. Det är statens regler som skall styra.
Swedan

När man som markägare inte har rätt att avhysa någon som tältat mer än ett dygn på ens mark utan tillstånd har den fantastiska förmån som allemansrätten är förvanskats till oigenkännlighet.
Caspar Sandgren

Tycker att bäruppköparna skapar ett olustigt klimat mellan oss markägare och utländska bärplockare när dom vad jag förstår förser dem med både bilar och kartor över våra skogsbilsvägar men inte upplyser dem om vad som gäller vid nyttjande av dessa och vad allemansrätten innebär.
CK

Folk har grillat på min gräsmatta och lagt upp 6 hopkedjade kanoter 3 meter från altanen. De lämnar begagnade barnblöjor under altantrappen efter att ha ”lånat” altanen. Kör cyklar rakt över gräsmattan, slänger bananskal och annat skräp på gårdsplanen. Allt i den heliga allemansrättens namn!!
Trött på allemansrättare

Förr var hästen en arbetsvän i skogen, idag en leksak som ingår i allemansrätten enligt personen på hästryggen.
J ESS

Mer kommentarer i SKOGEN nr 8.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb