Nätverk – många små kan lyfta löv

18 mars 2019 När lövtimret blir bränsleflis värker det i Björn Gustafsons hjärta. Om vi i stället sågade vårt närproducerade lövvirke borde det bli ett ekonomiskt lyft för alla – skogsägarna, före­tagandet och landet, säger han.

Björn Gustafsons specialitet och stora intresse är lövskog, både på jobbet och utanför. Han är skogstekniker och sedan många år skogsentreprenör och be­rättar hur han alltid, när det är möjligt, skapar minst tvåskiktade skogar. När det är möjligt kan det även bli treskiktade. 

Till exempel kan kronskiktet vara björk, mellanskiktet rönn, hägg och ek, medan underbeståndet kan vara hassel och fågelbär som buskat till sig. Först kommer ­björken att kunna avverkas och ge en intäkt. När den är borta väntar eken på att växa sig mogen för avverkning. 
En och annan rönn finns där som naturvårdsträd eller om det skulle finnas en efterfrågan på rönntimmer. 

Björn GustafsonGenom nätverk kan till exempel köpare och säljare av specialsortiment hitta varandra lättare, säger Björn Gustafson.Underbeståndet kvistar av de andra träden och dämpar uppslaget av sly samt håller gräsvegetationen borta.
– Det är intressant i lövskogen, säger Björn eftertänksamt. En anledning till att det är så roligt är att det finns många trädslag att jobba med. Samtidigt är det både vackert och spännande, eftersom det går att bygga skogar på så många olika sätt.
Björn försöker gärna belysa fördelar med lövskog när han träffar skogsägare. Det kan till exempel vara att man slipper risken för granbarkborre och rotröta samtidigt som skogen blir stormfastare. Lövskogar ger också livsmiljö för ett betydligt större antal arter av växter och djur än en granskog på samma mark.
– I dag ser jag alldeles för ofta gran som mår dåligt på bördiga marker. Den tappar i tillväxt. Björk eller andra lövträd skulle må mycket bättre på samma mark och leverera en bättre tillväxt och avkastning, säger Björn. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 2/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer

Text: Mattias Westerberg

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb