Naturvårdsgallring kan gynna mångfalden

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
Två män i sågskyddskläder ser på när träd fälls
I Ekprojektet studeras hur bland annat svampar koloniserar dödved. Här skapas en eklåga i en skog ägd av Boxholms skogar i Aspenäs i Östergötland. Foto: Frank Götmark
FORSKNING. Biobränsleuttag kan kombineras med naturvård. Ekprojektet har forskat kring naturvårdsgallring i ekrik blandskog i snart 20 år och visar att metoden kan gynna mångfalden.

Effekterna av naturvårds­gallringen behöver studeras mer, men när forsknings­satsningen Ekprojektet fyller 20 år kan man se att stora ekar och ekföryngring liksom biologisk mångfald har svarat positivt. 

Annons
Annons

Redan efter drygt tio år kunde man visa att den bio­lo­gis­ka mångfalden ökat i naturvårdsgallrade område jämfört med de orörda referens­ytorna. Ibland krävs 30 års studier för att utvärdera skogliga försök, men resultaten visar att insatsen på kort sikt gynnat både stora ekar, hägnad ekföryngring och ­fl­era organismgrupper.

Frank GötmarkFrank GötmarkDet började 1999 när Frank Götmark, professor vid Göteborgs universitet, fick ett sexårigt forskningsbidrag för att studera biobränsle och naturvård. Han insåg att forskningen kunde bli långsiktig och startade Ekprojektet.
– Naturvården har en svag forskningsbas vad gäller skötsel. Vi behöver ta reda på hur man bäst sköter naturreservat, värdefulla skogar med nyckelbiotoper och frivilliga avsättningar, säger han. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 9/2019, tema "Natur- och viltvård". 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons