Naturturism växer explosionsartat

6 december 2006 Antalet gästnätter inom naturturismen ökar explosionsartat. Det har blivit en miljardindustri.

Naturturism växer explosionsartat

Men den som vill vara med och dela på kakan bör veta att outdoor-branschen har ändrat karaktär. Från action-sport till att sälja in lugn och tystnad. En svängning mot komfort — hellre välrustad stuga än fuktigt tält. Några repor med tändstålet konkurrerar med flåsiga upplevelsearrangemang.

Vildmarksmässan i Stockholm lockade över 20 000 besökare. För det krävs rätt utrustning och specialkläder för att lämna asfalten. Mässan präglas av prylar. Bäst att skaffa en GPS så man inte går vilse ute i naturen. Slående är också att alla arrangemang i vildmarken hela tiden tycks ligga ”runt knuten”. Möjligheternas destination som Kiruna och Lappland ligger endast 90 minuter från Stockholm, med flyg.

Förr var fjällvandring något för allvarliga män med tung utrustning. Eller för dem som ville pumpa adrenalin under forsränning och isklättring. Nu förmedlade Vildmarksmässan en ny trend som präglas av lugn. Det drar åt svamp, fåglar eller att bara njuta i naturen – som givetvis förses med en prislapp. Antalet företag som paketerar naturupplevelser ökar för varje år. Lokalturism drar. Allt fler turister vill satsa på Sverige, både svenskar och utlänningar.
Fiske, speciellt flugfiske, blir allt populärare. Det svänger från dagsländor till nattsländor för säker fångst i tuffa vatten. En garanterat avkopplande sysselsättning. Det går liksom inte att fiska fort.

Bekväma funktionskläder kommer på bred front. Ingen vill frysa eller bli blöt. Hightec blandas med ull. GoreTex hänger med och neopren kommer. Nanotekniken slår igenom
På säkerhetssidan kan nämnas mobiltelefoner som laddas med solpaneler, mer och mer exakta GPS-mottagare, transpondrar med inbyggd pulsmätare. Det sistnämnda för att man ska kunna avgöra vem som ska grävas upp först när lavinen gått.

Text och foto: Lars Davner

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb