Naturskyddsföreningen tar avstånd från skogsrapport

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Naturskyddsföreningen kritiserar den nya rapporten om hur skogens tillväxt ska öka. Organisationen var en av Skogsstyrelsens samarbetspartner under det förberedande arbetet.

I två år har Skogsstyrelsen, skogssektorn och Naturskyddsföreningen samverkat för att få till konkreta förslag på hur tillväxten i skogen ska öka. Det resulterade i rapporten ”Skogsskötsel med nya möjligheter”  som presenterades i veckan.  

Annons
Annons

Naturskyddsföreningen ville dock reservera sig mot rapporten genom en särskild bilaga.

Deras representant i samarbetet, Malin Sahlin, förklarar för Altinget att det visserligen finns en del intressanta förslag som det går att bygga vidare på. Men att rapporten är en påminnelse om att regering och riksdag behöver se över skogspolitiken. 

Kritiken gäller framför allt att begreppen ”hållbart skogsbruk” och ” skog med höga naturvärden" inte definieras i rapporten. Malin Sahlin har velat knyta ett vetenskapligt råd till samarbetet för att få hjälp med definitionen, vilket aldrig gjordes.

Naturskyddsföreningen delar inte heller rapportens uppfattning att klövviltstammen är det största hindret för ökad skogsproduktion.

Att rapporten tar ställning för att det behövs en drastiskt minskning av älgstammen har dessutom fått Svenska jägareförbundet att rasa. De menar att Skogsstyrelsen på detta sätt döljer sina egna misslyckanden.

Men Erik Normark på Skogsstyrelsen, en av författarna bakom rapporten, står på sig. Klövviltstammen måste minskas rejält annars är många av de andra åtgärderna för ökad produktion närmast meningslösa, säger han till Altinget.

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons