Naturkultur gav låg tillväxt

28 januari 2009 Låg tillväxt och stora variationer i plantornas förmåga att fylla på med nya träd. Det var resultatet när forskare på SLU utvärderade försöken med skogsbruksmetoden Naturkultur som anlagts av professor Mats Hagner 1989.

Naturkultur har lanserats som en ekonomisk princip som lyder: optimering av nuvärdet för varje punkt av skogsmarken.

I Naturkultur tas beslut om avverkning och skogsvård på trädgruppsnivå, till skillnad från trakthyggesbruket där besluten tas på beståndsnivå. Det innebär att man i varje subjektivt utvald trädgrupp avverkar de träd som är avverkningsmogna, och planterar vid behov i luckorna. Medan man i kalhyggesbruket avverkar och planterar hela bestånd samlat.
— Den löpande tillväxten hittills låg betydligt lägre än den förväntade medeltillväxten vid ett trakthyggesbruk, konstaterar författarna Per-Erik Wikberg och Tomas Lundmark. Trots en god tillväxtökning hos de friställda träden kunde detta fram till idag inte kompensera för produktionsbortfallet.

Uttagen av virke var generellt höga på de 12 försökslokalerna, varav de flesta ligger i norra Sverige. Och stormfällen efter avverkningen minskade det stående virkesförrådet ytterligare.

Försöksserien kan inte ses som exempel på skogar strikt avverkade enligt naturkulturprincipen som den senare har definieras av Mats Hagner eftersom inga nuvärdesberäkningar låg till grund för hur avverkningen skulle ske. Däremot kan den tjäna som stöd för att diskutera skogar som sköts och avverkas selektivt med varierande styrka och med kompletterande plantering, menar forskarna.

De har inte beräknat det ekonomiska utfallet och inte heller värderat skogarnas sociala värden. En rapport från utvärderingen kan laddas ner från Skogsstyrelsens hemsida.

Text: Bengt Ek bengt@skogen.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb