Natur kan trigga ungas klimatångest

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
För vissa barn kan vistelse i skog och natur ge ångest istället för glädje. Upplevelsen triggar oron för klimatförändringar, enligt en brittisk studie.
Forskning slår fast att barn och unga generellt mår bra av att vistas ute i naturen. De blir både gladare och friskare än de som mest är inomhus. Men för vissa tar oron för klimatförändringarna över, enligt en studie som Daily Mail rapporterar om.
Känslan av att inte kunna påverka blir drabbande. 
”De här barnen  vet att de ärver en värld i förändring och att läget sannolikt blir värre”, säger författarna bakom studien. 
Normalt sett blir barn som vistats mycket i naturen mer aktiva inom naturvård och i miljöorganisationer som vuxna. Men för barnen som oroar sig mycket ser man istället en ökad risk för apati och bristande engagemang.
Enligt studien kan exempelvis organisationer som jobbar med att väcka barns intresse för naturen spä på känslor av uppgivenhet inför klimathotet. Det är därför viktigt att också visa att det finns konkreta saker man kan göra, som att vårda naturen. Studien visar också att när barn möts av förståelse för sin oro från omgivningen  blir de mer benägna att tro på en bättre värld.
Studien har gjorts på uppdrag av British Ecological Society av forskare vid Colombiauniversitetet. Forskarna har studerat andras rapporter, böcker och artiklar.
Publicerad:
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  När pappersbruken faller

  När man fäller två fåglar med två hagelskott i snabb följd kallas det som bekant doublé. Vad det skulle heta med tre skott och fåglar vet jag inte, kanske helt enkelt engelskans hattrick? 
 • Annons
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • Annons
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Annons