De senaste åren har en ny miljörörelse växt fram. Den kallas Naturens rättigheter och syftet är att i själva rättssystemet ändra synen på naturen som en tillgång eller ägodel. Målet är att naturen rent juridiskt ska betraktas som något levande, med egna rättigheter.
Runt jorden har både länder, regioner och kommuner redan infört rättigheter för naturen, men hur man går till väga skiljer sig kraftigt från fall till fall.
– I vissa lagar har man förklarat naturen som en juridisk person, medan andra har erkänt naturen rättigheter att äga egendom, skriver de två forskarna Guillaume Chapron vid SLU och Yaffa Epstein
vid Uppsala universitet i tidskriften Science.
Ett av skälen till att man på olika platser har valt helt olika juridiska lösningar är att naturen är rätt omväxlande. Det handlar om att ge rättigheter till allt från floder, glaciärer, sjöar, ekosystem och skogar till hela länder.
De största framgångarna har rörelsen haft när det handlat om att införa nya lagar i hela länder. Det gäller bland annat Ecuador och Bolivia som har ändrat sina grundlagar så att naturens livscykler, strukturer och funktioner måste respekteras.
Läs hela artikeln i SKOGEN 11/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer
Text: Mikael Jägerbrand