Natur får juridiska rättigheter

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Två män vandrar på stig i regnskogen Te Urewera i Nya Zeeland.
Regnskogen Te Urewera i Nya Zeeland var tidigare en nationalpark, men den betraktas i dag som en juridisk person. I praktiken fungerar det hela som en typ av stiftelse där en styrelse med nio personer sköter natur­området. Foto: Chris McLennan
NATURSKYDD. En global rörelse vill tillskriva skogar, berg, floder med mera juridiska rättigheter för att skydda natur mot rov­drift och skadlig exploatering.

De senaste åren har en ny miljö­rörelse växt fram. Den kallas Naturens rättigheter och syftet är att i själva rättssystemet ändra synen på naturen som en tillgång eller ägodel. Målet är att naturen rent juridiskt ska betraktas som något levande, med egna rättigheter. 

Annons
Annons

Runt jorden har både länder, regioner och kommuner redan infört rättigheter för naturen, men hur man går till väga skiljer sig kraftigt från fall till fall. 
– I vissa lagar har man förklarat naturen som en juridisk person, medan andra har erkänt naturen rättigheter att äga egendom, skriver de två forskarna Guillaume Chapron vid SLU och Yaffa Epstein 
vid Uppsala universitet i tidskriften Science.

Ett av skälen till att man på olika platser har valt helt olika juridiska lösningar är att naturen är rätt omväxlande. Det handlar om att ge rättigheter till allt från floder, glaciärer, sjöar, ekosystem och skogar till hela länder.

De största framgångarna har rörelsen haft när det handlat om att införa nya lagar i hela länder. Det gäller bland annat Ecuador och Bolivia som har ändrat sina grundlagar så att naturens livscykler, struk­turer och funktioner måste respek­teras.

Läs hela artikeln i SKOGEN 11/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Text: Mikael Jägerbrand

 

Publicerad:
 • Studie ser tveksam nytta med barkborrefällor

  Det är tveksamt om granbarkborrefällor minskar angreppen på den närliggande skogen enligt en ny studie.
 • Annons
 • Förlust ”som väntat” för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Det första rörelseresultat efter fusionen visar en förlust på 95 miljoner. "Helt enligt förväntningarna", kommenterar Norra Skog.
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons