
Från Vattenfalls egen årsredovisning framgår att de ökat istället för att minska sina utsläpp, skrev DI i förra veckan. Under 2015 släppte Vattenfall ut 84,3 miljoner ton koldioxid i jordens atmosfär. Det är en ökning med 2 procent jämfört med 2014 då 82,7 miljoner ton släpptes ut.
Det är de omstridda köpen av kol-och gaskraft i en rad länder under 1990-talet som ligger bakom ökningarna.
Nu publicerar Vattenfall en debattartikel i samma tidning och hävdar att de, LKAB och SSAB vill bidra till ett fossilfritt Sverige. Tillsammans ska de inleda en förstudie för att se om Sverige kan ta ett tekniksprång för att lösa koldioxidfrågan i stålframställning”.
Sveriges regering och riksdag bör vara med på tåget för att få en nationell samling runt frågan om stål utan koldioxid, anser de.
Bland annat hoppas de få regeringens stöd till ett industriforskningsprogram som ska möjliggöra en testanläggning för vätgasreducering av järnmalm.
- Sverige har unika förutsättningar med produktion av koldioxidfri elkraft, skriver bolagens verkställande direktörer på DI-debatt
Debattartiklarna om koldioxid och klimatet har duggat tätt det senaste halvåret. Det gäller inte minst från skogssektorn. Föreningen Skogen var en av dem som påtalande fördelarna med växande skog och trä som ersättningsmaterial för fossila produkter.
- De senaste 65 åren har mängden virke i den svenska skogen ökat med en miljard kubikmeter, från två till tre miljarder. Det betyder att ungefär lika många ton koldioxid har fångats in från atmosfären. Samtidigt har vi kunnat skörda närmare fyra miljoner kubikmeter förnybar råvara, skrev styrelseledamöter från Föreningen Skogen i en debattartikel i Gefle Dagblad i november.
- Och genom att använda skogsprodukter till att ersätta fossila bränslen av andra oljeslukande material undviker vi dessutom utsläpp av koldioxid. Enligt studier vid bland annat Lantbruksuniversitetet rör det sig om 500 kilo minskade utsläpp för varje kubikmeter virke, skrev föreningen.