”Nationell samling för fossilfritt stål”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
LKAB
Bergväggen förstärks i Malmberget. Foto: LKAB/Fredric Alm
DEBATT. Statliga Vattenfall har, trots klimatlarm, ökat utsläppen av koldioxid. De ligger högt på listan över Europas utsläppsjättar av klimatgaser. Det skrev Dagens Industri för en vecka sedan. I dag hävdar Vattenfall, SSAB och LKAB i en debattartikel att de vill ta ett ansvar för koldioxidfrågan. Samtidigt uppmanar de regeringen att stötta ”en nationell samling för en fossilfri stålindustri”.

Från Vattenfalls egen årsredovisning framgår att de ökat istället för att minska sina utsläpp, skrev DI i förra veckan. Under 2015 släppte Vattenfall ut 84,3 miljoner ton koldioxid i jordens atmosfär. Det är en ökning med 2 procent jämfört med  2014 då  82,7 miljoner ton släpptes ut.

Annons
Annons

Det är de omstridda köpen av kol-och gaskraft  i en rad länder under 1990-talet som ligger bakom ökningarna.

Nu publicerar Vattenfall en debattartikel i samma tidning och hävdar att de, LKAB och SSAB vill bidra till ett fossilfritt Sverige. Tillsammans ska de inleda en förstudie  för att se om Sverige kan ta ett tekniksprång  för att lösa koldioxidfrågan i stålframställning”.

Sveriges regering och riksdag bör  vara med på tåget för att få en nationell samling runt frågan om stål utan koldioxid, anser de.

Bland annat hoppas de få regeringens stöd till ett industriforskningsprogram som ska möjliggöra en testanläggning för vätgasreducering av järnmalm.

- Sverige har unika förutsättningar med produktion av koldioxidfri elkraft, skriver bolagens verkställande direktörer på DI-debatt

 

Läs artikeln i DI här

Debattartiklarna om koldioxid och klimatet har duggat tätt det senaste halvåret.  Det gäller  inte minst från skogssektorn.  Föreningen Skogen var en av dem som påtalande fördelarna med växande skog och trä som ersättningsmaterial för fossila produkter.

- De senaste 65 åren har mängden virke i den svenska skogen ökat med en miljard kubikmeter, från två till tre miljarder. Det betyder att  ungefär lika många ton koldioxid har fångats in från atmosfären. Samtidigt har vi kunnat skörda närmare fyra miljoner kubikmeter förnybar råvara, skrev styrelseledamöter från Föreningen Skogen i en debattartikel i Gefle Dagblad i november.

- Och genom att använda skogsprodukter till att ersätta fossila bränslen av andra oljeslukande material undviker  vi dessutom utsläpp av koldioxid. Enligt studier vid bland annat Lantbruksuniversitetet rör det sig om 500 kilo minskade utsläpp för varje kubikmeter virke, skrev föreningen.

 

 

Opinion
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons