Nu har i stort sett alla köpare på listan höjt timmerpriserna. Sist ut av de stora var Stora Enso. Det är granen som har höjts med tio-femton kronor per kubik fub, medan tallen ligger still. Gapet mellan tall och gran har alltså minskat, en trend som tycks hålla i sig på hela marknaden med undantag för allra nordligaste Sverige.
I skrivande stund är det bara Nätraälven och VVDS som inte har höjt. De har heller inte ändrat sina timmerpriser på ett och halvt år, men det ska påpekas att båda föreningarna ligger väl till
i konkurrensen med sina närmaste grannar.
Uppmärksamma läsare kan se flera smärre korrigeringar av SCA:s priser sedan förra månaden. Det beror på man infört ett rent stock- eller travmätt system på framför allt gran inom de flesta regioner och då utan längdkorrigeringar. Vi har därför behövt göra om våra datauträkningar, men enligt SCA ska det inte innebära någon ändring i prisnivån.
SCA har för övrigt en besynnerlig uppgift på sin sajt: ”I grundpriset ingår en apteringspremie på 12 kr per fub”. Den premien ska ersätta längdkorrigeringen, men hur ska säljaren kunna veta det?
Sveaskogs prisändringar beror på bolagets höjningar av massaveden i vissa regioner. Samtidigt har man delat på regioner så att de inte längre stämmer med timmerregionerna. Det leder naturligtvis till sämre överskådlighet. Dalarna och Gästrikland har nu olika massavedspriser och det är bara i södra Västmanland som de har höjts. I Värmland håller konkurrensen från Norge priserna nere.
Marknadsanalytikern Magnus Niklasson säger i Skogsindustriernas färska konjunkturrapport att marknaden för trävaruproduktionen är god just nu och att det inte finns några tecken som tyder på att den skulle tippa nedåt den närmaste tiden. Slutsatsen vi nog kan dra är att timmerpriserna står sig en bit in på nästa år.
Men, konstaterar Niklasson, det finns orosmoln. Både dollarn och pundet har försvagats under senare tid, vilket innebär högre inköpspriser på svenska trävaror. Bland andra Boverket noterar också att det har blivit svårare att sälja nybyggda bostadsrätter i storstäderna .
Även om det är svårt att spå den framtida utvecklingen för den svenska skogsbranschen verkar skogsägarna vara optimistiska just nu. Den anmälda avverkningsarealen ökade i 14 av 21 län under sommaren och lagren av barrsågtimmer var drygt 20 procent lägre den 30 juni än samma tid förra året.
Avverkningarna borde alltså fortsätta under hösten och nya kontrakt skrivas till de högre priserna.
SKOGEN 10/2017