Näringen hukar, men staten är stolt

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Herman Sundqvist är känd för att vara ganska frispråkig. Självklart kom det därför snabbt kritik när han nyligen blev generaldirektör för Skogsstyrelsen. Bland annat fick han bli ofrivillig speaker i en tvåminuters skapelse av drönarfilmaren Björn Olin.

Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN. Prova på 3 nummer för endast 99 kr, klicka här>>Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova på 3 nummer för endast 99 kr.
Klicka här»

Sundqvists röst om att hyggen nuförtiden inte är särskilt kala, plockad från Naturmorgon i P1, upprepas medan drönaren sveper över ett stort, färskt hygge. De enstaka kvarlämnade ­tallarna där måste känna sig lika övergivna och utsatta som en snytbagge i en harvfåra. 
Filmen avslutas med en uppmaning till världen: ­
Avoid swedish forestry products!

Annons
Annons

Inget nytt på hyggesdebattfronten, alltså. Betydligt rakare satte jag mig upp i den träsmakande stolen i Rikssalen på Uppsala Slott när Herman Sundqvist ­kommit en bit in i ett linjetal nyligen. Det var under Mellanskogs 110-årsjubiléum.
– Ni skogsägare har anledning att känna er stolta. I ett internationellt perspektiv är det svenska skogsbruket ett föredöme. Skogarna är vitala, växtliga och viltrika.
Inget kontroversiellt i det. Men han gick också så långt att han beskrev skogsbruket som skonsammare än i Kina, Ryssland, Kanada och de flesta av världens andra länder. 
Fast det är kanske inte heller något vidare kontroversiellt. Vad som är bäst beror ju på hur man viktar klimatnytta, antal utrotade arter, produktivitet, naturresurshushållning, hänsyn, andel orörda skogar …

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareDet intressanta är att det är en statlig företrädare som måste säga det. Medan skogsnäringen hukar. Hur ofta har du hört en företrädare för skogsnäringen tala med sådant självförtroende? Där är man nog räddare för att möta kanadensiska kollegor och svenska Naturskyddsföreningen än man är på Skogsstyrelsen.
Den svenska skogsnäringens stora utmaning är att behålla sin världsledande position, vare sig vi är världsbäst eller bara i tätklungan. Det kräver ännu kraftigare utveckling än tidigare, även inom naturvården. Den poängen missade inte heller statens högste företrädare i skogen i sitt tal. 

Som av en händelse hade det veckan innan kommit besked från myndigheten att man startar en bäckrazzia. Ökad tillsyn kring vattendrag, kallas det i myndighetsmun.
Det ställs höga krav på varje land som vill vara bäst i världen. Men hjälp de sämsta, bojkotta inte de bästa!

SKOGEN 5/2016

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Norra Skogsägarna nöjda med 2019

  Kategorier: Norra Skogsägarna
  Norra Skogsägarnas resultat för 2019 landade på 110 miljoner kronor före skatt. Det är en sänkning med 17 miljoner jämfört med året innan. ”Ett gott resultat med tanke på på världsmarknaden”, anser föreningen.
 • Annons
 • Kristina Wallertz

  Doktorsbana började med röjsåg

  PRISTAGARE. I början lockade röjsågen mer än teoretiska studier, men i dag är Kristina Wallertz är en av landets främsta forskare på snytbaggar och annan föryngringsproblematik.
 • Virkesstudion #26 – Besök på Föreningen Skogens nya kontor

  Kategorier: Virkesstudion #26
  Denna gång besöker Virkesstudion tidningen SKOGEN. Där diskuteras aktuella ämnen ur det kommande numret, som exempelvis hur den nya klassningen av massaved fungerar, med chefredaktör Bengt Ek.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Var  besvärlig  med  detaljerna!

  Är virkessäljare för flata i förhandlingen när de säljer sitt virke? Ja. Det tycker i varje fall många som har svarat på månadens fråga från tidningen SKOGEN nyligen.
 • Anpassad gallring ger artskydd

  Kategorier: lavskrika, gallring, artskydd
  Lavskrika behöver täta skogar om den häckar nära bebyggelse. Längre bort från husen kan den häcka i öppna skogspartier. Genom anpassad gallring kan man alltså både bruka skogen och värna lavskrikan.
 • Annons