Näringen hukar, men staten är stolt

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Herman Sundqvist är känd för att vara ganska frispråkig. Självklart kom det därför snabbt kritik när han nyligen blev generaldirektör för Skogsstyrelsen. Bland annat fick han bli ofrivillig speaker i en tvåminuters skapelse av drönarfilmaren Björn Olin.

Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN. Prova på 3 nummer för endast 99 kr, klicka här>>Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova på 3 nummer för endast 99 kr.
Klicka här»

Sundqvists röst om att hyggen nuförtiden inte är särskilt kala, plockad från Naturmorgon i P1, upprepas medan drönaren sveper över ett stort, färskt hygge. De enstaka kvarlämnade ­tallarna där måste känna sig lika övergivna och utsatta som en snytbagge i en harvfåra. 
Filmen avslutas med en uppmaning till världen: ­
Avoid swedish forestry products!

Annons
Annons

Inget nytt på hyggesdebattfronten, alltså. Betydligt rakare satte jag mig upp i den träsmakande stolen i Rikssalen på Uppsala Slott när Herman Sundqvist ­kommit en bit in i ett linjetal nyligen. Det var under Mellanskogs 110-årsjubiléum.
– Ni skogsägare har anledning att känna er stolta. I ett internationellt perspektiv är det svenska skogsbruket ett föredöme. Skogarna är vitala, växtliga och viltrika.
Inget kontroversiellt i det. Men han gick också så långt att han beskrev skogsbruket som skonsammare än i Kina, Ryssland, Kanada och de flesta av världens andra länder. 
Fast det är kanske inte heller något vidare kontroversiellt. Vad som är bäst beror ju på hur man viktar klimatnytta, antal utrotade arter, produktivitet, naturresurshushållning, hänsyn, andel orörda skogar …

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareDet intressanta är att det är en statlig företrädare som måste säga det. Medan skogsnäringen hukar. Hur ofta har du hört en företrädare för skogsnäringen tala med sådant självförtroende? Där är man nog räddare för att möta kanadensiska kollegor och svenska Naturskyddsföreningen än man är på Skogsstyrelsen.
Den svenska skogsnäringens stora utmaning är att behålla sin världsledande position, vare sig vi är världsbäst eller bara i tätklungan. Det kräver ännu kraftigare utveckling än tidigare, även inom naturvården. Den poängen missade inte heller statens högste företrädare i skogen i sitt tal. 

Som av en händelse hade det veckan innan kommit besked från myndigheten att man startar en bäckrazzia. Ökad tillsyn kring vattendrag, kallas det i myndighetsmun.
Det ställs höga krav på varje land som vill vara bäst i världen. Men hjälp de sämsta, bojkotta inte de bästa!

SKOGEN 5/2016

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons