När kompisen blir chef

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
När man blir arbetsgivare åt sina kam­rater eller kanske brorsan gäller det att hålla i sär de olika rollerna.

Insikter om nyckeltal och produktivitet kan du få hur mycket som helst från alla bransch­orga­­nisationer, men hur blir man en bra chef med ett gott gäng att basa över? 
– Är du en duktig och framgångsrik entreprenör har du troligen med dig båda delarna. Det finns ingen motsättning mellan produktivitet och ett fint gäng som jobbar och har det bra ihop, säger Ann-Soffie Perrin, förhandlare på arbetsgivarorganisationen SLA. 

Annons
Annons

Ann-Soffie PerrinAnn-Soffie PerrinMen det är inte okomplicerat att bli chef över släktingar, vänner, bekanta och jämn­åriga. Ett sätt att hantera det kan vara att se det som två roller, tipsar hon: Å ena sidan är man god vän och släkting, å andra ledare.
– Ofta börjar företaget i liten skala och man har personalmöten i köket, men det finns en gräns där man bör skilja mellan det privata och det professionella. Då kan man även skilja rent fysiskt på rollerna och exempelvis ha möten i någon annan lokal. Det gäller också att de anställda accepterar de två rollerna. Eftersom människan är en spännande varelse är det inte helt enkelt.
Kommunikation är viktigt, säger hon.
– Var inte rädd att tala med varandra. ­Värdera högt vikten av att lyssna till med­arbetarna. Det bör vara en rutin att samtala, inte bara när något är fel och inte för sällan. Fråga de anställda vad de anser, vad som är bra och hur saker kan förbättras.

Som företagsledare är man intresserad av den ekonomiska verkligheten, men det är inte nödvändigtvis alla andra. 
– Även här tror jag på kommunikation. Berätta om hur företaget fungerar, vad olika saker kostar, vad ett lyckat objekt kan vara. Förutsätt inte att alla anställda förstår detta från början. Många anställda går till jobbet och gör ett bra jobb men ser inte alltid kopplingen till vad de själva kan påverka, säger Ann-Soffie Perrin. 
–Berätta och dela med dig. Det gäller att finna glädje i att det faktiskt inte bara är maskiner man leder utan även män­niskor.

SKOGEN 11/2017

”Jag vill få dem lika engagerade”

Morgan VidigssonMorgan VidigssonCHEFSROLL. Morgan Vidigsson på Vidigssons skogsavverkning i Markaryd har sju anställda.
– Det är lätt att man som företagare bara tänker på att maskinen måste rulla, men jag tror att det är värt att ta tid till att fokusera på annat – utbilda, återkoppla. Det är viktigt att de anställda också är ekonomiskt intresserade. Om man chansar och kör sönder en kedja under dagen kanske dagens vinst går förlorad.

– Vi fyra som hade kört på ett objekt tog oss tid och tittade på det i efterhand. Samsynen borde bli bättre. Det ska inte spela nån roll vem av oss som kör, det ska vara Vidigssons som kör och alla i företaget ska göra på samma sätt.
– Vi är kamrater, visst, men jag måste vara chef. Vi försöker att vara öppna, det kan vara jobbigt att säga vissa saker. På medarbetarsamtalen kommer mycket upp. Jag är inte rädd för att säga ifrån, men det är inte de anställda heller. Jag är engagerad i att allt vi gör ska bli bra och vill få dem lika engagerade.

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons