FIRAD.

När farfar fick en egen skogsdag

16 december 2020 Skogsägaren Nicke Elmsjö har testat många olika skötselmetoder genom åren, även ovanliga och ibland kontroversiella. Att det har gett resultat kunde besökarna på hans egen skogsdag se.

När farfar fick en egen skogsdag

Vad gör en skogsägarfamilj som vill fira en älskad farfar och pappa som brinner för skog? Man ordnar en skogsdag. ­SKOGEN var med på skogs­dagen i Elmeshult utanför ­Nässjö som Nicke Elmsjö fick i samband med sin 93-årsdag. 
– En annan anledning var att vi står inför ett generationsskifte. Vi ville ge de unga möj­lighet att få kunniga skogs­kontakter och tips, säger sonen Lars Elmsjö.

Poppel och hybridaspPoppel och hybridasp på gammal åkermark betalar sig på bara några år, säger Lars Elmsjö. Här ett nio år gammalt hybridaspbestånd.
Bland de omkring 40 gästerna fanns såväl skogsbitna grannar som yrkesfolk och hedersgäster var farfar Nickes idoler, tvillingarna Johannes och Anders Eriksson från Hyssna i Mark i Västergötland som är berömda för sina kunskaper och åsikter om skogsskötsel. 
– Tänk att få en skogsdag i fördelsdagspresent, sa den glada och rörda huvudpersonen.

Lars ElmsjöLars Elmsjö framhåller nyttan med mindre sammankomster: ”Är man många kan det bli lite svårt att få igång folk att tycka fritt. Man kan ta med sig en liten grupp, eller kanske bara grannen, och fråga: Hur skulle du ha gjort här”, säger Lars.Familjen Elmsjö bjöd på korv och hembakat – och samvaron ägde rum utan att utmana ­Folk­hälsomyndighetens rekommendationer. Intresset för att få vara med var över­väldigande. 
– Det blev inga avhopp, det tillkom nya i stället. Det tyckte vi var jätteroligt, säger Lars Elmsjö.

Familjen Elmsjö har 367 hektar produktionsskog, varav 60 procent är tall. Resten är främst gran och löv utgör några procent. Diskussionsämnen för dagen var om man kan öka ­virkesproduktionen genom en rad åtgärder som familjen har gjort i sitt eget skogsbruk. 
– Det är sådant man tänker på när man ska lämna över. Pappa var självverksam, han satte tätt med plant och röjde och gallrade själv. Kanske kan en ny generation göra annorlunda och till exempel skippa förstagallringen, funderar Lars.

Läs hela artikeln i SKOGEN 11/2020.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb