När Bryssel besökte finska skogen

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Jari ­Leppä och Sven-Erik Bucht
Landsbygdsministrarna Jari Leppä (t v) och Sven-Erik Bucht var tillsammans med Finska forstföreningen värdar för EU-besöket. Foto: Hannes Mantyranta
EXKURSION. Föreningen Skogen var med och planerade när Finska Forstföreningen tog emot beslutsfattare från Bryssel för ett möte med det nordiska skogsbruket.

– Finland och Sverige vill bidra med sin gedigna kunskap om skog till gagn för hela EU. Vi vill göra det i mycket större utsträckning än vad som hittills varit fallet, säger Elina Antila, direktör för Beslutsfattarnas skogsakademi.

Annons
Annons

Det är ett beprövat finskt koncept som under de senaste tio åren har drillat 1 400 politiker, företagsledare och andra i skogsbruk. 

Att genomföra en sådan skogsakademi för EU-beslutsfattare initierades av Finlands statsminister Juha Sipilä och Sveriges stats­minister Stefan Löfven. På mötet passade Finlands jord- och skogsbruksminister Jari ­Leppä på att föra fram ett förslag att bekämpa klimatförändringen genom beskogning i Afrika. 

Finland föreslår en EU-Afrika-skogsfond. Den bör vara en del av den satsning som Europeiska kommissionens ordförande vill se för att främja utvecklingen i Afrika och därmed bromsa flyktingströmmarna till Europa.

Planen är att fler EU-parlamentariker och andra beslutsfattare i Bryssel ska bjudas in till den svenska skogen nästa år.

SKOGEN 12/18

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Skogspris till Kerstin Ekman

  Författaren Kerstin Ekman har utsetts av Föreningen Skogen till årets mottagare av Greve Carl Bernadottes skogspris. ”Hennes författarskap ger ovärderlig inspiration till vårdandet av skogens kulturella, sociala, andliga och biologiska värden”, säger föreningens generalsekreterare Bengt Ek.
 • Annons
 • Belönas för uppsving för trähusbyggande

  Utvecklingen av korslimmat massivträ har gett byggandet av höga trähus ett uppsving världen över. Nu belönas Gerhard Schickhofer från Österrike, som drivit på utvecklingen, med Marcus Wallenbergpriset 2019.
 • Färre skador på fornlämningar

  Utbildning har gjort att skador på forn- och kulturlämningar i samband med skogsbruk minskar kraftigt.
 • Annons
 • Tusentals bihotell i Södras skogar

  Kategorier: naturvård, Skogsvård, Södra
  För att öka mångfalden i naturen placerar Södra ut 5 500 bihotell i medlemmarnas skogar och trädgårdar. Hotellen riktar sig till målgruppen solitärbin och Södra hoppas på gäster redan i vår.
 • ”Tusen klassrum i skogen”.

  I dag på den Internationella skogsdagen uppmärksammar FN-organet Svenska FAO-kommittén bland annat  Skogen i Skolans verksamhet med tusen klassrum i de svenska skogarna.
 • Annons