När Bryssel besökte finska skogen

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Jari ­Leppä och Sven-Erik Bucht
Landsbygdsministrarna Jari Leppä (t v) och Sven-Erik Bucht var tillsammans med Finska forstföreningen värdar för EU-besöket. Foto: Hannes Mantyranta
EXKURSION. Föreningen Skogen var med och planerade när Finska Forstföreningen tog emot beslutsfattare från Bryssel för ett möte med det nordiska skogsbruket.

– Finland och Sverige vill bidra med sin gedigna kunskap om skog till gagn för hela EU. Vi vill göra det i mycket större utsträckning än vad som hittills varit fallet, säger Elina Antila, direktör för Beslutsfattarnas skogsakademi.

Annons
Annons

Det är ett beprövat finskt koncept som under de senaste tio åren har drillat 1 400 politiker, företagsledare och andra i skogsbruk. 

Att genomföra en sådan skogsakademi för EU-beslutsfattare initierades av Finlands statsminister Juha Sipilä och Sveriges stats­minister Stefan Löfven. På mötet passade Finlands jord- och skogsbruksminister Jari ­Leppä på att föra fram ett förslag att bekämpa klimatförändringen genom beskogning i Afrika. 

Finland föreslår en EU-Afrika-skogsfond. Den bör vara en del av den satsning som Europeiska kommissionens ordförande vill se för att främja utvecklingen i Afrika och därmed bromsa flyktingströmmarna till Europa.

Planen är att fler EU-parlamentariker och andra beslutsfattare i Bryssel ska bjudas in till den svenska skogen nästa år.

SKOGEN 12/18

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Emil blev mästare i skotarkörning

  Emil Sundberg 17 år från Vårgårda vann skol-SM i skotarkörning.
 • Annons
 • Skogforsk blir kvar i Sävar

  Kategorier: Skogforsk, Norrbotniabanan
  Norrbotniabanans sträckning drabbar inte Skogsforsk försöksstation i Sävar. Det står klart efter Trafikverkets beslut.
 • ”Var fjärde avverkning kan stoppas”

  Var fjärde avverkning i nordvästra Sverige riskerat att stoppas med Skogsstyrelsens nya metod för att inventera nyckelbiotoper, enligt LRF.
 • Annons
 • Skogsbruk i Laos

  Här byggs välfärd med hållbart skogsbruk

  BELÖNAD. I Laos får degraderad skogsmark nytt liv. Guldkvistbelönade jägmästaren Martin Forsén är vd för det svenska bolaget bakom idén, Burapha Agro-Forestry.
 • ”Skogsstyrelsens beslut nedgraderar nyckelbiotoperna”

  DEBATT. Det fanns en gång en tid då bevarandet av nyckelbiotoper, våra allra mest skyddsvärda skogar, var något att vara stolt över i det svenska skogsbruket  Idag har nyckelbiotoperna istället blivit ett skällsord och ett politiskt slagträ. Men det finns en oprövad väg framåt, skriver flera företrädare för naturvårdsorganisationer.
 • Annons