När Bryssel besökte finska skogen

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Jari ­Leppä och Sven-Erik Bucht
Landsbygdsministrarna Jari Leppä (t v) och Sven-Erik Bucht var tillsammans med Finska forstföreningen värdar för EU-besöket. Foto: Hannes Mantyranta
EXKURSION. Föreningen Skogen var med och planerade när Finska Forstföreningen tog emot beslutsfattare från Bryssel för ett möte med det nordiska skogsbruket.

– Finland och Sverige vill bidra med sin gedigna kunskap om skog till gagn för hela EU. Vi vill göra det i mycket större utsträckning än vad som hittills varit fallet, säger Elina Antila, direktör för Beslutsfattarnas skogsakademi.

Annons
Annons

Det är ett beprövat finskt koncept som under de senaste tio åren har drillat 1 400 politiker, företagsledare och andra i skogsbruk. 

Att genomföra en sådan skogsakademi för EU-beslutsfattare initierades av Finlands statsminister Juha Sipilä och Sveriges stats­minister Stefan Löfven. På mötet passade Finlands jord- och skogsbruksminister Jari ­Leppä på att föra fram ett förslag att bekämpa klimatförändringen genom beskogning i Afrika. 

Finland föreslår en EU-Afrika-skogsfond. Den bör vara en del av den satsning som Europeiska kommissionens ordförande vill se för att främja utvecklingen i Afrika och därmed bromsa flyktingströmmarna till Europa.

Planen är att fler EU-parlamentariker och andra beslutsfattare i Bryssel ska bjudas in till den svenska skogen nästa år.

SKOGEN 12/18

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Decemberboom av avverkningsanmälningar

  Avverkningsanmälningarna i december var de högsta för månaden på tio år i Svealand.
 • Annons
 • Hyvleri i Mora läggs ned

  Hyvleriet Siljan wood products i Mora avvecklar verksamheten. 20 anställda varslas om uppsägning.
 • Virkesbörsen förmedlar skogsvårdstjänster

  Virkesbörsen lanserar nu möjligheten för skogsägare att digitalt ta in offerter på skogsvård och andra tjänster som rör deras skog.
 • Annons
 • Göran Ellingsson

  Röjande kock ger råd

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  MÅNGSIDIG. Göran Ellingsson är ny skogsrådgivare hos Norrskog i Strömsund i Jämtland. Som flitig mångsysslare uppskattar han variationen.
 • Hundratals miljoner till skogsforskning

  Knut och Alice Wallenbergs stiftelse skänker ytterligare 280 miljoner kronor till skogsforskning.
 • Annons