När barnen flyr

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Ibland gick man till kyrkogården och kollade lite namn på stenarna och grävde mask för att meta. Men man hittade ingen mask, så man gick hem och kollade på tv i stället. Så beskriver Matilda, 23, sin barndom i Fagersta i en ny realityserie på SVT Flow.

Bengt EkFagersta var för litet. Jag vet inte vart hon flydde, men hon gillar att ”röka och gå på techno” så kanske blev det Stockholm. Fast i längden har inte heller Stockholm tillräckligt att erbjuda dagens ungdomar. Tillsammans med en hel del generationskamrater finner jag mig nu själv där med alla barn utflugna utomlands. Liksom deras kusiner: Stoke, Cambridge, Nairobi, Antigua Guatemala och New York. Tydligen finns det mer mask på kyrkogårdarna där.

Annons
Annons

Nu är ju knappast utflyttning något problem här i ett sprickfärdigt Stockholm. Men kanske kring Fagersta.

Den här månaden har två skogsägareföreningar gjort klart att de tar konsekvensen av urbaniseringen och tar omtag i kontakten med de nya skogsägarna, de som ofta går under samlingsnamnet utbor. Norra Skogsägarnas 'Norra Byrån' och Mellanskogs samarbete med LRF Konsult ska hjälpa dem som  också kallas "de nya skogsägarna" att sköta skogen.

En nödvändig utveckling och efterlängtad av många långdistansutbor. Men samtidigt driver det på utvecklingen: Ju lättare det är att äga skog på distans - och med mindre kunskaper - desto fler gör det. Då blir det aktuellt att fråga sig: Kvittar det var skogsägaren bor? Eller gäller fortfarande det gamla uttrycket att ”Skogens bästa gödsel är ägarens fotsteg”? Och är det - allt annat lika – över huvud taget önskvärt för skogsägarna själva att de bor långt från fastigheten?

Jag tror inte det. Men även om man i grunden tror att det är en tillgång för både samhället och skogsägaren att bo inom räckhåll för fastigheten så bör man ändå vara försiktig med politiska styrmedel. Lagregleringar genom åren har kommit till korta: Jordförvärvslagen har hindrat unga jordlösa att etablera ett skogsägarliv. Skogen skulle gå till de redan etablerade. Arvsskattens avskaffande har gjort att generationsskiften skjuts upp, man vinner inget på att planera dem.  Så barnen har flytt bygden innan det är dags.

Både Matilda och mina egna barn måste få välja sitt liv. Vi i omgivningen kan bara hjälpa dem att leva ut sina drömar. Det handlar däremot om att skapa attraktionskraft i närboendet: Hur kan man i skogen underlätta markbyte så att skogen kommer närmare? Eller uppmuntra avstyckning som gör att man kan ha sommarstugan kvar utan 100 hektar skog? Hur hittar vi nya ägandeformer som passar distansboende? Och förstås, hur skapas en bättre arbetsmarknad på landsbygden så att de unga kan bo kvar nära sin skog? Hur ökar vi skogsboendets attraktionskraft? Hur kan människor bevara sina rötter även utan att behålla skogen?

Dessa är de stora utmaningarna för skogsägareföreningarna och alla oss andra. Inte att uppmuntra distansboende. Alternativet till närboende kan bli att konsulter i framtiden sköter skogen åt allt fler stadsbor som bara sitter i andra änden av landet och väntar på att få rotnettot skickat hem till sig i city.

SKOGEN 5/2014

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons
 • Lena Larsson

  Så minskar skogsbruket utsläppen

  Skogens roll i klimatarbetet är betydelsefull och branschen slår sig gärna för bröstet så att hjälte­glorian guppar. Men skogs­brukets verksamheter i sig sörplar bränsle och genererar utsläpp och det finns stort utrymme för förbättringar.
 • Visst hopp om minskade barkborreskador

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Under 2019 minskade förökningen av granbarkborre jämfört med 2018. Det ger visst hopp om att ökningstakten av barkborreskador avtar i sommar, enligt en studie från SLU.
 • Annons