Nalle fjärrstyr svin

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
INNOVATION. Foderautomater kan hålla vildsvin i schack och fjärrstyrning via mobilen förenklar och effektiviserar. Ett svenskt företag lanserar nu sin app i Europa.

Timerstyrda foderautomater används framför allt till utfordring av vildsvin. ­Tanken är att styra bort dem från växande grödor och göra det lättare för jägare att skjuta dem.

Annons
Annons

ViltfoderautomatGenom att styra tidpunkt och mängden utmatat foder kan man ha koll på var svinen uppehåller sig,
till exempel inför jakt. Foto: Carl Pfeiff

Men mycket kan hända: Fodret kan ta slut eller fastna i behållaren, batteriet kan laddas ur med mera. Man kan ­också behöva justera funktioner som spridartider och fodermängd.

Carl PfeiffFeedcon fungerar enligt Carl Pfeiff med alla timerstyrda foderspridare.Det kräver regelbunden tillsyn, på plats, men nu finns det en lösning som gör att automater kan styras på distans via mobiltelefonen. Det är en app som kallas Feedcon och som har utvecklats av företaget Nordic Gamekeeper. Den kan också larma om något fel uppstår.
– Feedcon är kompatibel med alla timerstyrda foderspridare och gör att utfodringen och jakten kan bedrivas ­mycket effektivare, säger Carl Pfeiff som förutom att vara viltförvaltare på Skogssällskapet också driver Nordic Gamekeeper.

Han berättar att appen även kan spara foder genom att bara mata ut foder när vildsvinen verkligen har varit på plats. En aktivitetssensor skickar information om det till appen. 

Läs mer i SKOGEN 9/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • Granbarkborren värsta skadegöraren

  Skadorna på skogen ökade kraftigt under förra året på grund av torka och värme. Mest omfattande skador orsakades av granbarkborren.
 • Annons
 • Skogsskador gör att fler vill avverka

  Storm och barkborre har satt avtryck i avverkningsanmälningarna. Arealen som skogsägare anmälde ökade med 16 procent i mars jämfört med motsvarande månad 2018. 
 • Stormvirke räddas genom utskeppning

  Stormen Alfrida i början av januar fällde minst en halv miljon kubikmeter skog varav det mesta i Uppland. Tack vare ett omfattande samarbete kan nu utskeppningarna av stormvirke börja.
 • Annons
 • ”Den svenska skogen –  bioekonomins välsignelse”

  Den hållbara svenska skogen är en välsignelse när vi tar ett steg framåt för att ställa om till bioekonomi. Det sa näringsminister Ibrahim Baylan när han inledningstalade på Bioekonomiskt forum i Stockholm.
 • Gnagskador från kronhjort

  Så mycket kostar hjorten

  VERKTYG. Med den nya appen Kronhjortsskador kan man beräkna kostnaden för dessa djurs barkgnag på granskog. 
 • Annons