Nalle fjärrstyr svin

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
INNOVATION. Foderautomater kan hålla vildsvin i schack och fjärrstyrning via mobilen förenklar och effektiviserar. Ett svenskt företag lanserar nu sin app i Europa.

Timerstyrda foderautomater används framför allt till utfordring av vildsvin. ­Tanken är att styra bort dem från växande grödor och göra det lättare för jägare att skjuta dem.

Annons
Annons

ViltfoderautomatGenom att styra tidpunkt och mängden utmatat foder kan man ha koll på var svinen uppehåller sig,
till exempel inför jakt. Foto: Carl Pfeiff

Men mycket kan hända: Fodret kan ta slut eller fastna i behållaren, batteriet kan laddas ur med mera. Man kan ­också behöva justera funktioner som spridartider och fodermängd.

Carl PfeiffFeedcon fungerar enligt Carl Pfeiff med alla timerstyrda foderspridare.Det kräver regelbunden tillsyn, på plats, men nu finns det en lösning som gör att automater kan styras på distans via mobiltelefonen. Det är en app som kallas Feedcon och som har utvecklats av företaget Nordic Gamekeeper. Den kan också larma om något fel uppstår.
– Feedcon är kompatibel med alla timerstyrda foderspridare och gör att utfodringen och jakten kan bedrivas ­mycket effektivare, säger Carl Pfeiff som förutom att vara viltförvaltare på Skogssällskapet också driver Nordic Gamekeeper.

Han berättar att appen även kan spara foder genom att bara mata ut foder när vildsvinen verkligen har varit på plats. En aktivitetssensor skickar information om det till appen. 

Läs mer i SKOGEN 9/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • ”Vi kan lära av inventeringar från förr”

  FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. När Per Hultengård städar lådor hittar han en högaktuell broschyr om nyckelbiotoper – från 1993. Allting går igen, konstaterar han. Men det finns den del vi kan lära från förr.
 • Annons
 • SKOGEN

  Nu utvecklas fjärrstyrda skotare

  Nu satsas 20 miljoner på utveckling av självstyrande skogsmaskiner. På sikt ska de kunna fjärrstyras från kontoret.
 • David Hopkins

  Brittisk bransch brydd över Brexit

  EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).
 • Annons
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Annons