Nalle fjärrstyr svin

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
INNOVATION. Foderautomater kan hålla vildsvin i schack och fjärrstyrning via mobilen förenklar och effektiviserar. Ett svenskt företag lanserar nu sin app i Europa.

Timerstyrda foderautomater används framför allt till utfordring av vildsvin. ­Tanken är att styra bort dem från växande grödor och göra det lättare för jägare att skjuta dem.

Annons
Annons

ViltfoderautomatGenom att styra tidpunkt och mängden utmatat foder kan man ha koll på var svinen uppehåller sig,
till exempel inför jakt. Foto: Carl Pfeiff

Men mycket kan hända: Fodret kan ta slut eller fastna i behållaren, batteriet kan laddas ur med mera. Man kan ­också behöva justera funktioner som spridartider och fodermängd.

Carl PfeiffFeedcon fungerar enligt Carl Pfeiff med alla timerstyrda foderspridare.Det kräver regelbunden tillsyn, på plats, men nu finns det en lösning som gör att automater kan styras på distans via mobiltelefonen. Det är en app som kallas Feedcon och som har utvecklats av företaget Nordic Gamekeeper. Den kan också larma om något fel uppstår.
– Feedcon är kompatibel med alla timerstyrda foderspridare och gör att utfodringen och jakten kan bedrivas ­mycket effektivare, säger Carl Pfeiff som förutom att vara viltförvaltare på Skogssällskapet också driver Nordic Gamekeeper.

Han berättar att appen även kan spara foder genom att bara mata ut foder när vildsvinen verkligen har varit på plats. En aktivitetssensor skickar information om det till appen. 

Läs mer i SKOGEN 9/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • ”Särintressen styr inte rapportering om klimatnytta”

  DEBATT. Varken Bo Hektor eller andra skogsintresserade klimatvänner behöver känna någon oro över att Sveriges rapportering av utsläpp och upptag från skog- och markanvändningssektorn påverkas av särintressen; skriver Mattias Lundblad och  Hans Petersson, SLU, i en replik.
 • Annons
 • Rätt blandad skog växer bättre

  Blandskogar kan ge bättre trädtillväxt, mer biologisk mångfald, mer bär och vilt samt ett rikare friluftsliv. Men det gäller att blanda rätt.
 • Nu stämmer Södra staten

  Södra bistår två markägare med en stämningsansökan riktad mot staten. Bakgrunden är att Skogsstyrelsen stoppat en avverkning på deras skogsfastighet utanför Åseda i Uppvidinge kommun, utan kompensation.  
 • Annons
 • ”Stoppad inventering riskerar exporten”

  Om inte den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen återupptas sätts hela skogsnäringens framtid på spel, skriver mångåriga skogsanalytikern och tidigare SLU-professorn Sten Nilsson på SvD Debatt.
 • Skogsägare fick rätt mot staten

  Skogsägarna som stämde staten när de hindrades att avverka och nekades ersättning, har fått rätt. Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, enligt en dom i mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.
 • Annons