DEBATT.

”Myter ska inte forma skogsbrukets spelregler”

4 januari 2018 Idén om att tidigare generationer formats av skogen är en utbredd myt som ingår i nationalismens allmängods i flera länder. Det är naturligtvis inget fel med nationella myter. Men vi kan inte forma spelreglerna för dagens svenska skogsbruk efter dem. Det skriver Borås Tidning i en ledare.

”Myter ska inte forma skogsbrukets spelregler”

I Sverige berömmer vi oss för att ha slagit hål på nationalismens myter och historieskrivning. Men det finns en nationell myt som fortfarande är återkommande i debatten. Det är den om att svenskarna historiskt har levt i skogen som därför är ett gemensamt arv med betydelse för folkets gemensamma själ.

Ett mer än tydligt exempel på detta är när Thomas Tidholm på DN Debatt den 18/12 skrev att ”det brutala skogsbruket hotar den svenska folksjälen”.  Redan i sakförhållanden har Tidholm fel, vilket påpekas av Rolf Björheden på skogen.se den 19/12.

Men en relevant fråga är: I vilket annat politikområde skulle en debattör i landets största tidning komma undan med att varna för att folksjälen är hotad?

Läs ledaren i Borås Tidning

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb