”Myter ska inte forma skogsbrukets spelregler”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Stefan Örtenblad, SKOGEN-bild.
DEBATT. Idén om att tidigare generationer formats av skogen är en utbredd myt som ingår i nationalismens allmängods i flera länder. Det är naturligtvis inget fel med nationella myter. Men vi kan inte forma spelreglerna för dagens svenska skogsbruk efter dem. Det skriver Borås Tidning i en ledare.

I Sverige berömmer vi oss för att ha slagit hål på nationalismens myter och historieskrivning. Men det finns en nationell myt som fortfarande är återkommande i debatten. Det är den om att svenskarna historiskt har levt i skogen som därför är ett gemensamt arv med betydelse för folkets gemensamma själ.

Annons
Annons

Ett mer än tydligt exempel på detta är när Thomas Tidholm på DN Debatt den 18/12 skrev att ”det brutala skogsbruket hotar den svenska folksjälen”.  Redan i sakförhållanden har Tidholm fel, vilket påpekas av Rolf Björheden på skogen.se den 19/12.

Men en relevant fråga är: I vilket annat politikområde skulle en debattör i landets största tidning komma undan med att varna för att folksjälen är hotad?

Läs ledaren i Borås Tidning

 

 

 

 

Opinion
Publicerad:
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons