Sedan några år tillbaka har tillväxtstörningar på tallplantor rapporterats från södra Sverige med tyngdpunkt på östra Småland. Störningarna yttrar sig i onormal skottbildning med ofta flera, längre eller kortare skott utan tydligt toppskott. Inventeringar har visat att 10–20 procent av plantorna utvecklar två eller flera toppskott i en genomsnittsföryngring.
Nu har Skogforsk analyserat nya data, både från 2020 och äldre fältförsök.
Forskarna har bland annat undersökt effekten av tillförsel av borberikat gödselmedel och av fungicidbehandling. Men någon skillnad jämfört med obehandlade ytor kunde inte ses. Inte heller insekticider verkar påverka skottbildningen.
Naturligt föryngrade plantor hade en något mindre andel med flera toppskott men skillnaden är så liten att den saknar statistisk betydelse,
I ett markbehandlingsförsök gav dock borttagning av humustäcket färre plantor med tillväxtstörningar jämfört med en obehandlad mark. Tänkbara förklaringar kan vara att mängden lättillgängligt kväve minskar liksom risken för insektsangrepp.
BETNING ÄR INTE ORSAKEN
Betningsskador av vilt har visserligen konstaterats men inte i en omfattning som kan förklara tillväxtstörningarna
Vad forskarna vet är att förekomst av proleptiska skott (se fotnot) ökar risken att utveckla multipla toppskott året efter. Orsaken till bildande av proleptiska skott är däremot okänd. Klimatiska skeenden, som till exempel milda vintrar eller torra somrar, kan vara inblandade
”Frågan om varför tillväxtstörningar uppkommer på tallplantor har inte fått något svar. Borbrist och svampangrepp kan sannolikt avskrivas, dessutom visar resultaten från inventeringarna av plantering under skärm att det knappast kan röra sig om effekter av plantodling eller förädling. Trots detta finns flera tänkbara faktorer kvar. Troligen kan dessa faktorer uppträda såväl separat som på samma lokal, vilket försvårar tolkning av resultat i fältinventeringar och experiment”, skriver Skogforsk.
Fotnot:. För gran är prolepsis välkänt och betecknar då ett skott som utvecklas från en knopp som bildats samma år. Det proleptiska skottet sträcker då under sensommar och tidig höst. För tall, däremot är prolepsis ett begrepp som inte är helt entydigt. På tall kan nya skott utvecklas i toppen av årsskottet mer eller mindre samtidigt med skottsträckningen.
Källa: Skogforsk.