Myndighetens julklapp: Lövforskning får 112 miljoner

21 december 2021 Löv kommer att öka på granens bekostnad – inte minst snabbväxande löv, tror forskare. Ett nytt forskningsprojekt ska visa vägen och lagom till jul kom beskedet att det har beviljats ett jättestöd från Energimyndigheten.

Myndighetens julklapp: Lövforskning får 112 miljoner

Om tio år kan tio procent av alla skogsplantor som sätts i Sverige vara lövträd, tror professor Urban Nilsson på SLU i Alnarp.

– Inom en någorlunda nära framtid tror jag vi kommer att få se tusentals hektar planterad lövskog, vilket är något helt nytt för skogsbruket, säger han i ett nyhetsbrev från SLU.

Nästa år drar projektet Trees for me (TFM) igång  och ska visa vägen till en sådan storskalig lövproduktion. Energimyndigheten har anslagit 112 miljoner kronor i fem år och om det går bra kommer projektet sedan att förlängas i fem år till.

– Vi drar igång direkt efter årsskiftet. Det behövs massor av ny kunskap om hur man storskaligt odlar lövträd, allt ifrån föryngring till skötsel av bestånden, säger Urban Nilsson.

Projektet kommer att forska kring snabbväxarna asp, poppel och hybridasp med omloppstider runt 30 år och även björk.

– Framför allt tror vi mycket på den förädlade björken. Inom tjugo-trettio år kan vi ha björkar med 50 procent bättre volymtillväxt och högre kvalitet. Man kan nästan tala om ett nytt trädslag. Redan i dag är den bäst förädlade björkens tillväxt konkurrenskraftig mot gran på vissa ståndorter, säger Urban Nilsson (bilden nedan).

Det är förstås det snabbväxande lövets potential som biobränsle som intresserar Energimyndigheten och detta projekt är ett av flera i en stor forskningssatsning på 1,8 miljarder, varav myndigheten står för en tredjedel.

Pengarna fördelas på elva olika kompetenscentrum  och ett av dem inrättas på SLU i Alnarp. Därifrån ska TFM-projektet samordnas och utöver SLU deltar Luleå tekniska universitet, Skogforsk samt Umeå och Uppsala universitet. I Luleå kommer man till exempel att forska kring förgasnings- och förbränningstekniker som kan förvandla skogsråvaran till effektiv energi.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb